Rogal świętomarciński musi trzymać fason!
Pracownicy Polin przygotowali dla wszystkich chętnych serię webinarów, które odbywać się będą co tydzień. Ich tematyka jest bardzo różna, a cel jeden: przybliżyć żydowską codzienność i kulturę. W niedzielę 15 listopada zapraszają do kuchni.
03:03 2020_11_14 07_42_21_PR3_Zapraszamy_na_weekend.mp3 Poznaj żydowską kuchnię (Zapraszamy na weekend/Trójka)
– Katarzyna Jankowska, jedna z naszych przewodniczek, poprowadzi spotkanie kulinarne "Ale cymes!". To nie jest klasyczny webinar: jest to rozmowa, przybliżenie tego, czym jest kuchnia żydowska w ogóle, jak ją definiujemy. Skąd się wzięły bajgle, czym jest chałka, czym jest cymes, jak pachnie szabat, jak ma się koszer do wegetarianizmu – tłumaczy Dagmara Mańka-Wizor z działu edukacji Muzeum Polin.
Żydowska kuchnia z POLIN: Haman Tasche mamy Estery/YouTube Muzeum POLIN
Katarzyna Jankowska opowie, skąd się biorą przeróżne potrawy, ale też przedstawi je w szerszym kontekście, np. jak wpływa na nie religia? Ale to nie wszystko, gdyż na te wszystkie przepisy religijne nakłada się oczywiście, jak wszędzie, tradycja. – Czyli w zależności od tego, z jakiego rejonu są Żydzi, w jakim rejonie przebywają, jakich mają sąsiadów, tak zmieniają się te potrawy – dodaje Dagmara Mańka-Wizor.
Żydowska kuchnia z POLIN: Czulent/YouTube Muzeum POLIN
***
Tytuł audycji: Zapraszamy na weekend
Prowadzi: Agnieszka Furtak-Bilnik
Autorka materiału reporterskiego: Wioletta Myszkowska
Data emisji: 14.11.2020
Godziny emisji: 07.42
pr