Gość Anny Popek w "Smakach zdrowia" przygotowanie tego dania rozpoczyna od obrania i skrojenia skórki z cytryny. - Siekamy ją dość drobno, a liście mięty szarpiemy, by zachować jak najwięcej aromatu. Do tego odrobinę mielonych migdałów i wszystko razem mieszamy - wymienia Paweł Anders.
Z kurczaka wykrawamy piersi wraz ze skórką i pod nią wkładamy wcześniej przygotowane nadzienie. - Przyprawiamy odrobiną soli morskiej i smażymy z obu stron, najpierw od skórki, tak, by mięso się zrumieniło. Później dopiekamy je w piekarniku ustawionym na 180 stopni, nie dłużej niż kwadrans - zaleca.
W tym czasie przygotowujemy sos, czyli rabarbar zagotowujemy w różowym lub czerwonym winie. Czym go doprawić i z czym można podać mięso? Zapraszamy do wysłuchania całej audycji, w której Paweł Anders podał także przepis na pyszny deser.
Na "Smaki zdrowia" zapraszamy w każdą sobotę ok godz. 13.40; tuż po "Matysiakach"!
(asz)