"Omdlały imam" to jedno z popularniejszych dań z bakłażana, które występuje w wielu wersjach. Skąd wzięła się jej nazwa?. Jedni mówią, że imam zemdlał z rozkoszy podczas posiłku, inni twierdzą, że stracił przytomność, gdy dowiedział się, ile oliwy zużyto do przyrządzenia potrawy.
Faktem jest, że przygotowanie dania jest proste i tanie. - Potrzebujemy dwa średniej wielkości bakłażany, paprykę, cebulę, pomidory, trochę przecieru pomidorowego i czosnek - tłumaczył Wojciech Sancewicz w audycji Anny Popek "Smaki zdrowia".
Z Jedynką zdrowiej - słuchaj na moje.polskieradio.pl >>
Rozcinamy bakłażany wzdłuż, a łyżeczką wydrążamy ze środka jego nasiona. Następnie drobno kroimy cebulę, paprykę i pomidory. Całość mieszamy i wkładamy do wydrążonych bakłażanów. Całość smarujemy przecierem pomidorowym, oliwą, pieprzem i solą, a następnie zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez godzinę.
Danie pięknie się prezentuje na liściach sałaty. Nie jest kaloryczne, a jego przygotowanie trwa kilkanaście minut.
Na "Smaki zdrowia" zapraszamy w każdą sobotę ok godz. 13.40; tuż po "Matysiakach"!
tj/mc