Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Karina Duczyńska 31.10.2013

Owady na talerzu: pasta ze świerszczami i risotto z chrząszczy

Kornelia jest biologiem i od wielu lat fascynują ją owady. Wybrała się więc na warsztaty kulinarne do Tajlandii, gdzie poznała tajniki przygotowania z nich dań. Uważa, że mają ogromne właściwości odżywcze i stara się zachęcić jak najwięcej osób do posmakowania takich specjałów.
Szarańcza z grillaSzarańcza z grillawikimedia.commons/fot.Thomas Schoch
Posłuchaj
  • Reportaż pt. "Przysmaki" autorstwa Joanny Bogusławskiej (Czwórka/4 do 4)
Czytaj także

- Trzeba je przepłukać, oczyścić z odchodów - bohaterka reportażu Czwórki pt. "Przysmaki" tłumaczy, jak przygotować potrawę z owadów. - Na razie są jeszcze żywe, ale przed smażeniem włożymy je na chwilę do lodówki, by potem nie podgrzewać ich tak "na żywca".

Z czego przygotowuje się takie specjały? - Akurat dziś mamy na przykład drewnojady, czyli larwy chrząszczy - tłumaczy Kornelia. - Ugotujemy z nich risotto, do którego dodamy orzechy i marchewkę.

Kornelia opowiada, że obserwowanie owadów to nie tylko jej praca, ale także, a może nawet przede wszystkim, pasja. - Wraz z mężem często przygotowujemy z nich dania. Może to być sushi, ale robimy także szaszłyki, placki, albo pastę ze świerszczami.

Wszystko zaczęło się dwa lata temu. - Pierwszy raz nastawialiśmy się na jedzenie owadów, gdy planowaliśmy wyjazd do Azji - wspomina mąż Kornelii. - Okazało się, że wówczas niewiele było ku temu okazji, więc spróbowaliśmy swoich sił na specjalnych warsztatach już po powrocie do domu. Wykonanie takich dań nie jest problemem, więc zaczęliśmy eksperymentować.

Czytaj także: reportaże w Czwórce <<<

Reportaż pt. "Przysmaki" autorstwa Joanny Bogusławskiej powstał w Studiu Reportażu i Dokumentu Polskiego Radia.

(kd)