Czwórka
Paulina Jakubowska
12.11.2013
Burgery - smaczna odsłona jedzenia "na mieście"
W Warszawie, ale także i w innych polskich miastach, burgerownie pojawiają się jak grzyby po deszczu. Wieszczą kres kebaba i zapiekanek.
Glow Images/East News
Posłuchaj
-
Reportaż Piotra Firana "Hamburger - mój przyjaciel" (Czwórka/4 do 4)
Czytaj także
W barach z hamburgerami można dobrze zjeść, a bardzo często serwowane dania są przyrządzane z wysokiej jakości wołowiny. Można długo wymieniać nazwy butików z hamburgerami, warto choćby wspomnieć Warburgera, Ale Burgera!, Burger bar czy Guru Burgera. Wszystkie te miejsca łączy jedno - kotlet wołowy w bułce i do tego dodatki.
- Lubimy burgery, lubimy wołowinę. Uważamy, że nam to dobrze wychodzi - mówi Michał Pasternakiewicz, współwłaściciel jednej z burgerowni.
Maria Kowalska ceni zdrowe jedzenie, jeść "na mieście" wychodzi by odnaleźć nowe smaki i inspiracje kulinarne. Jak twierdzi, takich w burgerowniach nie brakuje.
Właściciele baru z hamburgerami zdradzają, że sekretem doskonałych burgerów jest doskonała wołowina. Z tego względu zdecydowali się na mięso krów z wolnego wypasu, rasy zwanej Błękitka. - Najważniejsze jest to czy krowa widziała trawę - podkreślają. Nie bez znaczenia są też dodatki, sezonowe warzywa i przyprawy. Bary prześcigają się w nowych smakach.
Reportaż Piotra Firana "Hamburger - mój przyjaciel" został zrealizowany w Studiu Reportażu i Dokumentu Polskiego Radia.
(pj)