Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Anna Wiśniewska 21.04.2017

Żywność ekologiczna: nowy system certyfikacji elektronicznej w UE

Na obszarze Unii Europejskiej już obowiązuje nowy system certyfikacji elektronicznej, którym objęte zostały importowane produkty ekologiczne.
Posłuchaj
  • O nowym systemie certyfikacji żywności ekologicznej mówił w „Agro-Faktach” radiowej Jedynki: Bartosz Zadura z przedstawicielstwa Komisji Europejskiej w Polsce (Dariusz Kwiatkowski, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia)
Czytaj także

Przede wszystkim chodzi o to, aby taka żywność nie była źródłem zagrożeń, podkreśla Bartosz Zadura z przedstawicielstwa Komisji Europejskiej w Polsce.

- Po pierwsze chodzi o bezpieczeństwo konsumentów, po drugie o zmniejszenie obciążeń administracyjnych dla władz i podmiotów gospodarczych. Również chodzi o statystyki, żeby monitorować to, co jest importowane na europejski rynek. To ma znaczenie zarówno dla władz, jak i dla firm, które takimi produktami handlują – wyjaśnia gość radiowej Jedynki.

Uzupełnienie sprawdzonych rozwiązań

Nowy system jest uzupełnieniem już sprawdzonych rozwiązań.

- On jest dodany do istniejącego już unijnego elektronicznego systemu śledzenia przemieszczania produktów spożywczych. Każdy produkt spożywczy, odzwierzęcy, pasze, które są wprowadzane na rynek europejski, muszą być zarejestrowane na granicy i dzięki temu po pierwsze wiemy, co to jest, a po drugie, gdzie to jest. W przypadku jakiegoś zagrożenia, np. gdy w jakimś produkcie zostanie zidentyfikowany czynnik potencjalnie niebezpieczny dla konsumenta, wtedy bardzo łatwo i szybko można znaleźć, gdzie te produkty były dostarczone i jak były dystrybuowana. Jest to więc bardzo ważne. W przypadku produktów ekologicznych tak to właśnie będzie działało – tłumaczy Bartosz Zadura

Podnoszenie standardów związanych z bezpieczeństwem żywności

System został wprowadzony zgodnie z zaleceniami Europejskiego Trybunału Obrachunkowego.

- To wszystko wiąże się z podwyższaniem standardów, jeśli chodzi o bezpieczeństwo żywności. Zwracał na to uwagę komisarz ds. rolnictwa i rozwoju wsi Phil Hogan, który zaznaczał, że ten system certyfikacji i monitorowania produktów spożywczych w UE jest na najwyższym poziomie. Nie ma nigdzie, w innych częściach świata, tak zaawansowanego systemu – zwraca uwagę rozmówca Jedynki.

Dzięki nowemu systemowi Unia Europejska staje się światowym liderem w zakresie identyfikowalności i gromadzenia wiarygodnych danych na temat handlu żywnością ekologiczną.

Dariusz Kwiatkowski, awi