Trójka
Emilia Iwanicka
31.10.2016
Dlaczego w chlebie czy serze są dziury?
Powstają one dzięki reakcjom chemicznym, które mają miejsce podczas gotowania. O co dokładnie chodzi?
Posłuchaj
-
Dlaczego w chlebie czy serze są dziury? (Pytania z kosmosu/ Trójka)
Czytaj także
Żeby przygotować ciasto na chleb, trzeba składniki poddać fermentacji. - Wydziela się wtedy gaz, który musi sobie znaleźć jakieś miejsce i powstają bańki. Mówimy wtedy, że ciasto rośnie - opowiadał fizyk dr Tomasz Rożek.
Kiedy wstawiamy ciasto do pieca, bakterie albo grzyby odpowiedzialne za fermentację zabijamy, gaz ucieka, ale przestrzenie zostają. A jak jest z serem? Zapraszamy do słuchania.
***
Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz Rożek, Krystian Hanke
Data emisji: 31.10.2016
Godzina emisji: 7.15
ei/mk