- Uważam, że jest to bardzo dobra opcja. W polskim społeczeństwie cena odgrywa znaczenie przy wyborze produktu, można zatem ten wybór modelować wskazując na lepszą alternatywę. Tu nie chodzi o podwyżkę żywności, tylko o produkty które mają bardzo dużą ilość cukrów i tłuszczów trans - uważa dietetyk Urszula Somow.
Dieta śródziemnomorska - zbawienie dla mózgu?
Zdaniem Joanny Chilickiej z Polskiej Izby Handlu państwo powinno dbać o zdrowie obywateli i edukować ich w tej kwestii, ale nie w taki sposób. - Podatek to nie jest edukacja tylko narzucenie wyższej ceny żywności. I to takiej, z której korzystają najbiedniejsi - wyjaśnia.
Czy nasze kubki smakowe mogą odzwyczaić się od soli? Jak definiuje się "niezdrową" żywność? I jak wprowadzenie podatku wpłynie na polskich producentów słodyczy? Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy.