Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Karina Duczyńska 22.05.2018

Czy mamy do czynienia z epidemią nietolerancji pokarmowych?

Pojawiają się kolejne produkty dla alergików: bez glutenu, bez laktozy, z ksylitolem, dobre dla alergików, vegan friendly. Szacuje się, że za 15 lat połowa europejskiej populacji będzie uważała, że cierpi na jakąś alergię. Najbardziej popularne są te pokarmowe.
Posłuchaj
  • O alergiach, spadku odporności, przyczynach i skutkach złego samopoczucia wynikającego z niewłaściwej diety - opowiadają Żaneta Geltz i Hanna Stolińska-Fiedorowicz (Czat Czwórki)
Czytaj także

Zjawisko nietolerancji pokarmowych nasila się na przestrzeni ostatnich lat. - Są dwie przyczyny. Pierwsza to utrata naszej naturalnej odporności. Odżywiamy się monotonnie, zubażamy naszą treść pokarmową i organizm nie ma jak tej odporności budować - tłumaczyły ekspertki Czwórki. - Żywność jest z kolei bardzo mocno przetworzona, więc - nawet jeśli chcemy zjeść coś ciekawego - ma to bardzo niską wartość odżywczą - podkreślały. Jedną z przyczyn alergii nabytych jest także zbyt wczesne podawanie niewłaściwych produktów spożywczych dzieciom. - Kolejnym problemem jest m.in. zespół nadwrażliwości jelit.

Skąd jeszcze biorą się te nietolerancje i w jaki sposób z nimi żyć, na co uważać? Czy bezglutenowe albo pozbawione laktozy produkty to moda i fanaberia, czy też kwestia prawdziwych nietolerancji pokarmowych? Ile osób cierpi na stwierdzoną celiakię? O tym w nagraniu rozmowy ze studia Czwórki. W programie wysłuchaliśmy także historii Piotra, socjologa z Warmii, który kontynuuje karierę w Warszawie. Choć nigdy nie miał alergii, zaczęły się u niego problemy skórne. Okazało się, że ma alergię na mięso, czy pyłki.

***

Tytuł audycji: Czat Czwórki

Prowadzi: Piotr Firan

Goście: Żaneta Geltz (redaktor naczelna magazynu "Hipoalergiczni"), Hanna Stolińska-Fiedorowicz (dietetyk kliniczny Instytut Żywności i Żywienia)

Data emisji: 22.05.2018

Godzina emisji: 15.08

kd