Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Paulina Jakubowska 22.08.2016

Kulinarny storytelling. Opowieść o kucharzu i historii

Każdy posiłek może nieść w sobie komunikat. Na tej podstawie swoją kuchnię tworzy "opowiadacz historii" Andoni Luis Aduriz. Okazuje się, że dania to też informacje o zamierzchłych czasach.
Posłuchaj
  • Agata Wojda, szefowa kuchni restauracji Opasły tom, opowiada o kulinarnym storytellingu, historiach odnajdywanych w jedzeniu (Sztuka Jedzenia/Czwórka)
Czytaj także

- Ja chciałabym żeby moje jedzenie było zapamiętane - mówi Agata Wojda, szefowa kuchni "Opasłego tomu". - Chcę, żeby ktoś jedząc moje dane danie dobrze się czuł - wyjaśnia.

Gość Czwórki opowiada o znaczeniu kuchni tej domowej, ale też tej będącej wspomnieniem z podróży. Mówi o przepisach przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Zauważa, że kulinarne tradycje, obyczaje i przepisy są cennymi źródłami dla historyków i archeologów.

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Agata Wojda (szefowa kuchni Opasłego tomu)

Data audycji: 21.08.2016

Godzina audycji: 15.30

pj