Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Gabriela Skonieczna 05.02.2017

Przez żołądek do serca. Od jedzenia do radości życia

Jak zwraca uwagę dietetyk Maja Sobczak, w zimowym okresie trzeba szczególnie pamiętać o ciepłych posiłkach. - To jest podstawa naszego dobrego samopoczucia, żeby wręcz uśmiech z żołądka przewędrował na twarz - mówi Maja Sobczak, psycholog i dietetyk holistyczny.

gorąca zupa 1200.jpg
Zimą trzeba jeść więcej? Dietetyk: to mit!

Gość Zbigniewa Krajewskiego podkreśla, że szczególnie ważne są dla naszego organizmu śniadania. Wiele osób skarży się jednak, że rano nie mają apetytu. - Żeby mieć rano apetyt, należy nie jeść zbyt późnym wieczorem i na kolację podać jedzenie, które się lepiej trawi, które jest ciepłe i wilgotne, czyli takie, które nasz układ pokarmowy łatwiej strawia. Lepiej się śpi, a sny są kolorowe i przepiękne. Wtedy organizm ma szanse się lepiej zregenerować - podpowiada Maja Sobczak. 

Oprócz odpowiedniej diety dla osób "w pewnym wieku" bardzo istotną kwestią jest także ruch. Dr Wiesław Niesłuchowski zwraca uwagę, że w okresie zimowym warto zabrać ze sobą, wychodząc z domu, "laskę podróżną". - W okresie międzywojennym była moda na laski. To nie była konieczność, znak inwalidztwa, ale pewien styl, pewna moda. Przy takiej pogodzie, jak jest dzisiaj, propagowałbym wychodzenie z laseczką - mówi gość "Czasu pogody."

Czy jedzenie zupy na śniadanie jest dobrym pomysłem? Czym jest "comfort food"? Jakie ćwiczenia powinni wykonywać kierowcy zawodowi, aby zapewnić sobie zdrowe stawy biodrowe?  Zapraszamy do wysłuchania audycji. 

***

Tytuł audycji: Czas pogody

Prowadzi: Zbigniew Krajewski

Goście: dr Wiesław Niesłuchowski (ortopeda), Maja Sobczak (psycholog i dietetyk holistyczny, autorka książki  "Przepisy na szczęście")

zdData emisji: 5.02.2017

Godzina emisji: 10.18

gs/jp