Trójka
Michał Lipka
02.01.2020
Goździk – król zimowych przypraw
Zimą w kuchni dominują aromatyczne i rozgrzewające przyprawy. Jedną z najważniejszych są bez wątpienia wysuszone pąki Syzygium aromaticum, czyli czapetki pachnącej, lepiej znanej jako goździkowiec korzenny.
Posłuchaj
-
Jak zimą wykorzystać w kuchni goździki? (A nuż, widelec/Trójka)
Czytaj także
– Goździki doskonale odnajdują się w zupach, na przykład grzybowej. Świetnie pasują też do kapusty i – co również istotne – pomogą one w jej trawieniu. Zimą, gdy nasza dieta robi się cięższa, śmiało możemy dodawać do potraw wszelkie przyprawy korzenne. Rozgrzewają one, pobudzają układ trawienny i pozwalają nam uniknąć dolegliwości żołądkowych – mówi Samar Khanafer, ekspertka kuchni bliskowschodniej.
Jakie jeszcze przyprawy możemy wykorzystać w – wydawałoby się – nietypowy sposób? Zapraszamy do wysłuchania dołączonego nagrania audycji.
***
Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Samar Khanafer (ekspert kuchni bliskowschodniej)
Data emisji: 2.01.2020
Godzina emisji: 11.31
ml/mk