Polskie Radio
Gabriela Skonieczna
23.12.2010
Pierś z indyka w szafranie z sosem z pomarańczy
To danie doskonałe na uroczysty świąteczny obiad. Nie wymaga wiele pracy i nie jest bardzo trudne. Aromat pomarańczy zaostrzy apetyt wszystkich domowników, a dzięki pysznemu sosowi dodamy i piersi z indyka soczystości.
SzafranGlow Images/East News
Niezbędne składniki:
- Pierś z indyka
- 50 ml oleju
- 5 pomarańczy
- 3 łyżki miodu
- 200 ml śmietanki 30%
Przyprawy KAMIS:
- Kardanom owoce Specialite
- Gałka muszkatołowa
- Szafran nitki Specialite
- Sól morska
Porcja dla 6 osób
Czas przygotowania: 60 minut + czas marynowania
Umytą pierś z indyka oprószyć solą, gałką muszkatołową, szafranem, posmarować olejem, miodem, odstawić na kilka godzin.
Następnie mięsko przekładamy do brytfanki z odrobiną wody na dnie i pieczemy około 60 minut w temp 160-170 ˚C.
Z 4 pomarańczy wyciskamy sok, wlewamy go do rondelka i dodajemy kilka ziaren kardamonu. Gotujemy na wolnym ogniu aby odparować połowę soku. Następnie dodajemy śmietankę i gotujemy do uzyskania pożądanej konsystencji sosu cały czas mieszając, aby nie dopuścić do przypalenia. Gdy sos jest prawie gotowy wrzucamy do rondelka cząstki z pozostałej pomarańczy. Najlepiej podawać z kluseczkami kładzionymi lub ziemniakami dauphine.
Smacznego!
(gs)