Kiszonki na sportową odporność
03:57 2020_11_28 06_48_39_Program_obyczajowy.mp3 Jak czerpać zdrowie z tego, co dała nam natura? (Program obyczajowy/Trójka)
W książce "Zdrowi z natury" Niny i Damiana Bojarskich znajdziemy opisy 40 ziół wraz z przykładami ich zastosowania zarówno w kuchni, jak i w domowej apteczce. Autorzy zebrali w niej opinie naukowców i przekazy tradycyjnej medycyny ludowej. Co więc warto wiedzieć?
"Zdrowi z natury. Lecznicza moc ziół i kuchni roślinnej" Nina i Damian Bojarscy, wyd. Bosz Foto: mat. promocyjne
Na przykład to, że jelita to nasz drugi mózg – za stan naszego zdrowia fizycznego i psychicznego odpowiadają bakterie żyjące w przewodzie pokarmowym, od których zależy m.in. nasza masa ciała i odporność.
– Aby namnożyła się bakteria akkermansia municfilia spalająca tłuszcz, powinniśmy jeść pestki granatu, winogrona, żurawiny, fasolę. Na pewno obowiązkowe w codziennej diecie powinny być kiszonki. Ja bardzo lubię wieczorem pić napar z rumianku – działa uspokajająco, ma lekkie działanie przeciwalergiczne – zdradza Anna Popek. – Fiołek trójbarwny, czyli bratek ma właściwości odtruwające. Dobrze sprawdza się też przy chorobach skóry. Czarny bez działa napotnie, przyczynia się do oczyszczenia organizmu, leczy płuca – wymienia.
– Rano więc, zamiast kawy czy herbaty wypijecie Państwo napar z mniszka lekarskiego lub bratka – proponuje dziennikarka Trójki.
Ekspert radzi: z jakich ziół napar, a z jakich nalewka? Radio Katowice, 2.01.2018, cz.1./Radio Katowice
***
Tytuł audycji: Program obyczajowy
Prowadzi: Anna Popek
Data emisji: 28.11.2020
Godzina emisji: 6.48
.at. prasowe/ kr