02:36 2020_07_22-10-18-16_Kuchnia_z_jajem.mp3 Czereśnie w nieoczywistym wydaniu (Kuchnia z jajem/Trójka)
Dziś znamy ponad tysiąc odmian czereśni. Burlat, Buttnera Czerwona, Sylvia, Kordia – to nazwy tylko niektórych z nich. Ich barwa może być żółta, czerwona, ciemnoczerwona, a nawet niemal czarna.
Zdjęcie ilustracyjne (foto: Shutterstock.com/Viacheslav Zhedankov)
Najchętniej czereśnie zjadamy bez żadnych dodatków, prosto z miski, a nawet bezpośrednio z drzewa (niewiele osób wie, że pół kilo tych owoców kalorycznością dorównuje jednemu pączkowi). Gabriela Darmetko postanowiła jednak puścić wodze wyobraźni i zażyczyła sobie… kanapkę z czereśnią.
– Czereśnia jest słodka, więc dobre będzie połączenie czegoś słodkiego i słonego, czyli czereśni z kozim serkiem. Grzanka, do tego kozi twaróg, oczywiście obrana czereśnia bez pestki, a to wszystko oblane miodem – takie połączenie będzie prawdziwym arcydziełem! – mówi Gaja Kuroń.
***
Tytuł audycji: Kuchnia z jajem
Prowadzą: Gaja Kuroń i Gabriela Darmetko
Data emisji: 22.07.2020
Godzina emisji: 10.17
kr/mk