Jedzenie mięsa a środowisko. Jak się odżywiać, żeby nie szkodzić?
Wszechobecny, rozkładający się przez setki lat plastik zaśmieca całą Ziemię i zagraża faunie i florze. Ekolodzy biją na alarm, a Unia Europejska od połowy roku 2021 zakazuje sprzedaży plastikowych sztućców i talerzyków jednorazowych. Tymczasem Polak znalazł alternatywę: jednorazowe talerze i kubki zrobione z otrębów pszennych.
02:26 2021_01_05 07_42_29_PR3_Pora_na_Trojke.mp3 Polskie naczynia z otrębów alternatywą dla plastikowych jednorazówek (Pora na Trójkę)
– Nasze talerze rozkładają się w przeciągu 30 dni, tymczasem dla plastikowych jednorazówek ten czas wynosi ok. 1000 lat. Korzyść jest więc bezdyskusyjna – wskazuje Małgorzata Then, prezes firmy Bioterm produkującej jednorazowe talerze z otrębów pszennych. – Nawet wyrzucony w lesie, taki talerz z otrębów po miesiącu zniknie. Albo wcześniej zostanie zjedzony przez jakieś zwierzę – tłumaczy.
Papier czy plastik/YouTube Nauka. To lubię
Oczywiście, takie naczynie mógłby zjeść również człowiek. Nie zaszkodzi mu, jednak żadnych właściwości odżywczych nie posiada, to w końcu są jedynie sprasowane otręby pszenne. – Chociaż we wszystkich musli czy tego typu batonach również są otręby – dodaje pani prezes.
Taki talerz nie wytrzyma kilkugodzinnego przetrzymywania potrawy, gdyż po prostu rozmięknie, jednak jako jednorazówka do szybkiego użycia sprawdza się doskonale. Jego smak jest neutralny, więc nie wpływa na serwowane na nim potrawy.
Barbara Wrońska & Młoda Orkiestra Nowego Teatru – Plastik/YouTube KayaxTV
***
Tytuł audycji: Pora na Trójkę
Prowadzą: Łukasz Ciechański
Autor materiału reporterskiego: Józef Niewiarowski
Data emisji: 5.01.2021
Godzina emisji: 7.42
pr