O wypaleniu zawodowym, jak również o sposobach na walkę z nim, porozmawiamy w środę w "Czterech porach roku". Gościem Agnieszki Kunikowskiej będzie Adriana Bąkała, trener redukcji wypalenia zawodowego i życiowego.
Ponadto w audycji:
- Domowe wypiekanie chleba, szczególnie na wsi, było kiedyś jedną z podstawowych umiejętności. Teraz wszystkie wypieki można kupić, ale może zdrowiej i lepiej zabawić się w domowego piekarza? Jak zrobić zakwas, a może są przepisy, które pozwalają na pieczenie chleba w prostszy sposób? Gość: Artur Ziemacki, piekarz.
- Jakie rodzaje chleba lubimy? – mat. Macieja Waleckiego;
- Mapa kariery zawodowej dla wchodzących na rynek pracy – mat. Agnieszki Ciecierskiej;
- Konkurs: "Kto to, co to?";
- Kolejny odcinek naszej lektury - do 2 lutego emitujemy fragmenty słuchowiska wg powieści Gustava Flauberta "Pani Bovary" reż. Henryk Rozen. Występują: Marta Lipińska, Jerzy Kamas, Bronisław Pawlik (archiwum PR, 1984).
Czytaj także:
Poprzednio w audycji:
Dzień Babci i Dziadka to wielkie święto, szczególnie hucznie obchodzone w przedszkolach i szkołach podstawowych. Wiele dzieci z wypiekami na twarzy przygotowuje przedstawienia i drobne upominki dla dziadków, którzy zagoszczą tego dnia na widowni.
A w Dniu Dziadka w "Czterech porach roku" zastanowiliśmy się, jaką rolę w społeczeństwie mają właśnie babcie i dziadkowie. Dr Marta Majorczyk z Uniwersytetu SWPS zwróciła uwagę, że to m.in. przekazywanie zasad i wartości w rodzinie. - To między innymi cenienie wiedzy. (...) Mogą na przykład przekazywać historie rodzinne. Dziadkowie są też takimi korzeniami, wnukowie mogą zapytać ich, kto był wcześniej i jakie były czasy, w których dziadkowie byli dziećmi - wymieniła ekspertka.
***
Na audycję "Cztery pory roku" w środę (24.01) w godz. 9.00-12.00 zaprasza Agnieszka Kunikowska.
qch/DS