Polskie Radio Dzieciom

Kuchnia dawniej i dziś – smakowita podróż w czasie

Ostatnia aktualizacja: 04.08.2025 10:16
W dzisiejszym wydaniu audycji "Radiowe półkolonie" zapraszamy na wyjątkowe spotkanie z cyklu "Małe co nieco", w którym zajrzymy do kuchni – tej sprzed lat i tej współczesnej. Zapraszamy od 15.00 do 17.00.
O sprzętach kuchennych dawniej i dziś w audycji Polskiego Radia Dzieciom
O sprzętach kuchennych dawniej i dziś w audycji Polskiego Radia DzieciomFoto: unsplash.com

W "Radiowych półkoloniach" w Polskim Radiu Dzieciom, porozmawiamy o sprzętach kuchennych dawniej i dziś – przypomnimy, czym jest maszynka do mięsa z korbką, jak działa ręczny trzepacz do piany i do czego służy emaliowany rondelek babci. Porównamy je z nowoczesnymi mikserami, blenderami i multicookerami. 

Nie zabraknie opowieści o zapomnianych warzywach, owocach i smakach, które kiedyś królowały na wiejskich stołach, a dziś wracają do łask – jak pasternak, brukiew czy agrest.

Na koniec pokażemy, jak w czasie wakacji stworzyć na parapecie własny domowy ogródek – pachnący bazylią, szczypiorkiem i miętą. Idealny nawet na niewielkich przestrzeniach takich jak parapet czy balkon.

W programie usłyszycie również fragment podcastu „Zaczarowany ogródek”, w którym dzieci opowiadają o swoich kulinarnych eksperymentach i ogrodniczych przygodach.
Aby posłuchać wszystkich odcinków kliknij tu: Zaczarowany ogródek Smoka i Misia - podcast Polskiego Radia

Zapraszamy do słuchania i rozmów telefonicznych na antenie.
Telefon do studia PRD 22 645 20 55.

Audycja: Radiowe półkolonie
Prowadzi: Joanna Ficińska
Data emisji: 4.08.2025
Godzina 15.00 - 17.00

Polskie Radio Dzieciom to całodobowe radio dla dzieci i rodziców. Stacja emituje audycje edukacyjne, podróżnicze, kulturalne i rozrywkowe oraz bajki, słuchowiska i podcasty. W audycjach usłyszeć można znane i lubiane piosenki dla dzieci.
Wszystkie audycje Polskiego Radia Dzieciom są źródłem wszechstronnej wiedzy, rozwijają w dzieciach wrażliwość na dźwięki.
Stacja nie emituje żadnych reklam! 

Więcej aktywności stacji można znaleźć na profilu Polskiego Radia Dzieciom w mediach społecznościowych


Zobacz także
Czytaj także

Naleśnikowe szaleństwo!

Ostatnia aktualizacja: 30.05.2021 17:01
Porozmawiajmy o.. naleśnikach. Mają mnóstwo nazw, są niezwykle popularne na całym świecie. Sposób na ich przyrządzanie są tysiące, mogą być z owocami, serem, mięsem, czy różnego rodzaju farszem, na słono lub słodko, polane syropem lub podawane z sosem. A czy Wy macie swoje ulubione?
rozwiń zwiń
Czytaj także

Warsztaty kuchni staropolskiej. Zajęcia w pałacu wilanowskim

Ostatnia aktualizacja: 03.11.2022 19:30
Jakie potrawy jedzono kiedyś w Polsce? Tego mogą dowiedzieć się uczestnicy warsztatów kulinarnych organizowanych w pałacu w Wilanowie. W "Jedynce Dzieciom" nasz reporter Krzysztof Sadowy sprawdził, jak przygotować staropolskie potrawy i desery.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Tajemnice pszczół odkrywamy w "Poranku Polskiego Radia Dzieciom"

Ostatnia aktualizacja: 20.05.2025 16:16
Pszczoły to nie tylko znana wszystkim pszczoła miodna. W Polsce żyje kilkaset gatunków tych niezwykle pożytecznych owadów – samotnic, trzmieli czy murarek. Wszystkie żywią się nektarem i pyłkiem, zapylając przy tym rośliny. Dzięki nim powstaje aż 1/3 naszej żywności – od owoców po warzywa. Różnorodność gatunków pozwala im działać w różnych warunkach i zapylać rozmaite rośliny. Ale to nie wszystko.
rozwiń zwiń