Polskie Radio Dzieciom

Racuchy z tradycyjnej polskiej kuchni

Ostatnia aktualizacja: 04.09.2018 11:00
Racuchy to nieduże, placuszki, smażone na złoty kolor, sporządzone na bazie mąki, mleka świeżego lub zsiadłego oraz drożdży lub jaj. Jest to potrawa tradycyjna w kuchni polskiej.
Audio
  • Racuchy to danie, które przygotować mogą dzieci. (Zapraszamy do stołu/Polskie Radio Dzieciom)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: shutterstock

Typowe racuchy są niewielkimi placuszkami z jabłkiem krojonym lub startym na tarce albo z rabarbarem lub śliwkami. Podawane są zazwyczaj na słodko, posypane cukrem pudrem, śmietaną lub marmoladą. Zapraszam do wspólnego przygotowania tej wybornej polskiej potrawy.

Marta Powałowska

”Zapraszamy do stołu” w Polskim Radiu Dzieciom, w każdą niedzielę o 9.00.

data emisji: 02.09.2018

jo

Zobacz więcej na temat: gotowanie dzieci
Zobacz także
Czytaj także

Francuski sernik

Ostatnia aktualizacja: 22.07.2018 12:00
Wakacje to czas podróży, zatem i my podróżujemy. W jaki sposób? Poznając smaki poszczególnych europejskich krajów. Odwiedziliśmy już Hiszpanię, Włochy oraz Czechy dziś udamy się do Francji. To kraj tak samo piękny jak smaczny, o czym przekonacie się pichcąc razem z nami. Zapraszamy na francuski sernik.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Briam - grecka zapiekanka warzywna

Ostatnia aktualizacja: 14.08.2018 12:00
W kuchni Polskiego Radia Dzieciom wybraliśmy się w kulinarne rejony słonecznej Grecji. Ten wspaniały, piękny i pełen zabytków kraj to także dom wielu smaków.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Kuchnia fińska - zupa łososiowa ze śmietaną

Ostatnia aktualizacja: 30.08.2018 11:00
Kuchnia fińska charakteryzuje się surowością i prostotą, zachowując jednocześnie łagodny smak. Finowie nie są przyzwyczajeni do stosowania przypraw, zamiast tego preferują doprawić swoje dania żurawiną oraz jagodami.
rozwiń zwiń