Polskie Radio Dzieciom

Naleśniki bazyliowe

Ostatnia aktualizacja: 03.03.2019 15:00
Uwielbiane na całym świecie - naleśniki. Prawdopodobnie to w starożytności po raz pierwszy wylano na rozgrzaną powierzchnię mieszankę mąki, mleka i jajek. Ile kultur, tyle naleśnikowych teorii i przepisów. Gdzieniegdzie przyrządzane w sposób wykwintny i na specjalne okazje, w innych zakątkach uważane za danie podrzędne. Jedno jest pewne - naleśnik to danie o dużym potencjale, które jeszcze nie raz nas zaskoczy, na przykład dzisiaj. Zapraszam do wspólnego przygotowania naleśników bazyliowych.
Audio
mat. ilustracyjne
mat. ilustracyjneFoto: pixabay/CC0

Zapraszamy do stołu: 3 marca godz. 15:00

-

Przyrządzamy potrawy, dowiadujemy się o pochodzeniu niektórych składników, poznajemy historie poszczególnych dań, a na deser uczymy się zasad savoir vivre. W każdą niedzielę o godz. 15.00, do stołu zaprasza Marta Powałowska.



Zobacz także
Czytaj także

Pulpeciki z dorsza w sosie pomidorowym

Ostatnia aktualizacja: 06.01.2019 16:31
Delikatne, miękkie i pyszne pulpeciki z dorsza w sosie pomidorowym. Łatwe do przyrządzenia i oczywiście pyszne.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Melba brzoskwiniowa

Ostatnia aktualizacja: 13.01.2019 16:31
Melba to deser przygotowywany ze świeżych brzoskwiń, lodów waniliowych i słodzonego przecieru truskawkowego lub malinowego. Przepis opracowano na cześć australijskiej śpiewaczki Nellie Melby.
rozwiń zwiń