Nauka

Twoje oko zdradzi, jak bardzo kochasz czekoladę

Ostatnia aktualizacja: 25.06.2013 15:00
Zauważyłeś, że dzieciom świecą się oczy, kiedy dostają czekoladę? To nie z wdzięczności, to dopamina, która wówczas trafia do krwi w ich oczach.
50 proc.sprzedaży wszystkich słodyczy stanowią wyroby czekoladowe
50 proc.sprzedaży wszystkich słodyczy stanowią wyroby czekoladoweFoto: sxc.hu
Twoje oko zdradzi, jak bardzo kochasz czekoladę
Zauważyłeś, że dzieciom świecą się oczy, kiedy dostają czekoladę? To nie z wdzięczności, to dopamina, która wówczas trafia do krwi w ich oczach. 
Nowe badanie wskazuje, że na podstawie analizy oczu można zbadać chemiczną reakcję organizmu na smakołyk.
Mózg reaguje na pewne stymulanty, uwalniając hormon szczęścia, czyli dopaminę - to wiadomo od dawna. Ale istnieje jeszcze jeden mechanizm na mniejszą skalę: uwolnienie dopaminy w oku pod wpływem światła. Badacze sądzili, że te dwa mechanizmy są ze sobą niezwiązane. Najnowsze badania wskazują jednak, że jest inaczej.
 
Naukowcy z Drexel University wykorzystali technikę badania źrenic zwaną elektroretinografią, która mierzy reakcję źrenic na światło. 
Podczas badania ochotnicy dostawali czekoladowe batoniki. Okazało się, że poziom dopaminy w oczach wyraźnie wzrastał. Tak samo wyraźnie jak w przypadku, kiedy badanym podawano środki chemiczne stymulujące uwolnienie dopaminy. 
Z badań wynika, że można mierzyć reakcje organizmu na pożywienie wykonując prosta analizę źrenicy, zamiast inwazyjnych i drogich metod badania mózgu. 
Wyniki analiz publikuje pismo Obesity.


Nowe badanie wskazuje, że na podstawie analizy oczu można zbadać chemiczną reakcję organizmu na smakołyk.

Mózg reaguje na pewne stymulanty, uwalniając hormon szczęścia, czyli dopaminę - to wiadomo od dawna. Ale istnieje jeszcze jeden mechanizm na mniejszą skalę: uwolnienie dopaminy w oku pod wpływem światła. Badacze sądzili, że te dwa mechanizmy są ze sobą niezwiązane. Najnowsze badania wskazują jednak, że jest inaczej. 

Naukowcy z Drexel University wykorzystali technikę badania źrenic zwaną elektroretinografią, która mierzy reakcję źrenic na światło. 

Podczas badania ochotnicy dostawali czekoladowe batoniki. Okazało się, że poziom dopaminy w oczach wyraźnie wzrastał. Tak samo wyraźnie jak w przypadku, kiedy badanym podawano środki chemiczne stymulujące uwolnienie dopaminy. 

Z badań wynika, że można mierzyć reakcje organizmu na pożywienie wykonując prosta analizę źrenicy, zamiast inwazyjnych i drogich metod badania mózgu. To zaś pomoże w walce z epidemią otyłości i różnymi zaburzeniami żywienia. 

Wyniki analiz publikuje pismo Obesity.

mk

Zobacz więcej na temat: medycyna NAUKA żywność
Czytaj także

Dzieci z autyzmem mogą nie lubić ludzkich głosów

Ostatnia aktualizacja: 19.06.2013 00:20
Przyczyny, symptomy i efekty autyzmu to jedna z nierozwiązanych zagadek medycyny. Badacze ze Stanfordu mają propozycję rozwiązania zagadki.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Witamina D opóźnia zbyt wczesne dojrzewanie dziewcząt

Ostatnia aktualizacja: 24.06.2013 17:00
Niedobory tej witaminy mogą z kolei prowadzić do zaburzeń tego procesu.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Dzieci wykarmione piersią wspinają się po drabinie społecznej

Ostatnia aktualizacja: 25.06.2013 09:00
Ze statystyk wynika, że ci z nas, którzy zostali wykarmieni mlekiem matki, częściej znajdują się potem w wyższej klasie społecznej niż ich rodzice.
rozwiń zwiń