Nauka

Owady rozwiążą problem głodu na świecie?

Ostatnia aktualizacja: 02.06.2015 20:00
Rosnący popyt na białko zwierzęce - przy lawinowym przyroście ludności świata i ograniczonych zasobach naturalnych - oznacza, że trzeba będzie poszukiwać alternatywnych rozwiązań. Bruksela bierze pod lupę owady.
Owady rozwiążą problem głodu na świecie?
Foto: flickr/Mike Keeling

Owady to bogate źródło wysokiej jakości protein i tłuszczów. Nie chodzi o to, by od razu spożywać je jako potrawę. Stowarzyszenie producentów owadów powstałe w Brukseli (ang. IPIFF) zabiega raczej o to, by owadzie białko mogło wzbogacać pasze zarówno w hodowli ryb, jak i np. kurczaków.

Na świecie, choć raczej poza Europą i Ameryką Północną, owady od dawna pojawiają się w ludzkim jadłospisie. Szacuje się, że spożywa je około 2 mld ludzi. W kulturze europejskiej istnieje jednak dość silne tabu, które sprawia, że na frykasy z owadów i ich larw na swoim talerzu patrzymy raczej niechętnie.

- Nasza planeta staje przed ogromnymi wyzwaniami z powodu rosnącej populacji i coraz większej konkurencji w pozyskiwaniu ograniczonych zasobów naturalnych. Jesteśmy przekonani, że owady są częścią rozwiązania - mówi przewodniczący Międzynarodowej Platformy na rzecz Owadów dla Żywności i Pasz (ang. IPIFF) Antoine Hubert.

Zwolennicy większego udziału owadziego białka w diecie zwracają uwagę na jego wysoką jakość przy niskim rachunku ekologicznym. Produkty na bazie białka z owadów mogą mieć zresztą różnorakie zastosowanie, nie tylko w produkcji pasz czy w przemyśle spożywczym, ale także w "zielonej" chemii i nawozach.

Unijne prawo z 2001 roku, uchwalone w odpowiedzi na chorobę wściekłych krów (ang. BSE), zakazywało używania białka zwierzęcego w paszy. Dlatego też użycie białka owadów jest w praktyce wykluczone.

Nowelizację przepisów prawdopodobnie uda się uchwalić jeszcze w bieżącym roku. Dzięki temu w niedalekiej przyszłości producent, który po zgłoszeniu produktu z owadów do Komisji Europejskiej i przekazaniu przez nią wniosku do Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) uzyska zgodę, będzie mógł go sprzedawać w całej UE, a nie - jak dotąd - jedynie w trzech krajach UE.

(ew/PAP)

Zobacz więcej na temat: NAUKA zdrowie żywność
Czytaj także

Lody są antydepresantem, stwierdzili naukowcy

Ostatnia aktualizacja: 01.10.2013 16:10
Amerykański Instytut Badawczy stanu Oregon udowodnił, że ich jedzenie poprawia ludziom nastrój.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Naukowcy wspierają małych producentów żywności na rynkach europejskich

Ostatnia aktualizacja: 31.05.2015 10:02
Rodzinne firmy i małe przedsiębiorstwa produkujące żywność tradycyjną poddawani są coraz większej presji ze strony globalnych producentów żywności. Dlatego we wspieranie małych wytwórców żywności tradycyjnej w Unii Europejskiej włączyli się naukowcy.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Naukowcy radzą: przed zakupami zjedz jabłko

Ostatnia aktualizacja: 27.05.2015 19:00
Jak dowiedli naukowcy, jeśli przed pójściem do sklepu zjemy zdrową przekąskę, podczas zakupów włożymy do koszyka więcej zdrowych produktów.
rozwiń zwiń