Naukowcy z Penn State University badali działanie bogatych w wielonienasycone kwasy tłuszczowe pokarmów na ciśnienie tętnicze w spoczynku oraz w warunkach stresu. Osoby, które silniej reagują na stres są także bardziej narażone na choroby serca.
Wcześniejsze badania wykazały, że kwasy tłuszczowe omega-3 - na przykład kwas alfa -linolenowy zawarty w orzechach włoskich i ziarnach lnu - mogą zmniejszyć poziom lipoprotein o małej gęstości (LDL), zwanych popularnie "złym cholesterolem". Podobne pokarmy mogą także zmniejszyć poziom białka c-reaktywnego i innych substancji związanych z procesem zapalnym.
Naukowcy badali 22 zdrowych dorosłych z podwyższonym poziomem cholesterolu związanego z LDL, podając im w losowej kolejności trzy różne diety. Każda była stosowana przez 6 tygodni, z przerwami miedzy dietami trwającymi 1,5 tygodnie.
Pierwsza dieta była "typowo amerykańska" - bez dodatku orzechów, druga zawierała około 39 gramów orzechów włoskich (co odpowiada 9 orzechom) i łyżkę oleju z orzechów, trzecia różniła się od drugiej dodatkiem 1,5 łyżki oleju lnianego. Wszystkie diety miały podobną kaloryczność. Orzechy i oleje były podawane w postaci różnych potraw - na przykład sosu lub ciasteczek.
Uczestników badań narażano na stres związany z byciem filmowanym podczas wygłaszania mowy po zaledwie dwuminutowym przygotowaniu lub zanurzeniem jednej ze stóp w zimnej wodzie. Okazało się, że dieta zawierająca orzechy włoskie lub uzyskany z nich olej obniża zarówno ciśnienie tętnicze w spoczynku, jak i w warunkach stresu. Dodanie oleju lnianego do diety zawierającej orzechy nie dawało dodatkowego obniżenia ciśnienia. Olej lniany rozszerzał natomiast dodatkowo naczynia krwionośne, co wykazało badanie USG, a także obniżał poziom substancji związanych z zapaleniem.
(ki)