Nauka

Rakotwórczy suplement

Ostatnia aktualizacja: 14.10.2010 11:12
Olej rybny może powodować późne stadium raka jelit.

Olej rybny, od dłuższego czasu polecany przez lekarzy jako suplement wspomagający między innymi pracę serca i poprawiający stan zdrowia - wywołuje poważne zapalenia jelita grubego i raka okrężnicy u myszy - wynika z badań Michigan State University - informuje pismo „Science”.

Jenifer Fenton, dietetyk i badacz odżywania, prowadziła badania, które miały wspomóc określenie limitu dawki kwasu dokozaheksaneowego (DHA) szczególnie dla ludzi cierpiących z powodu przewlekłych chorób, jak zapalenie jelita. DHA to jeden z kwasów nienasyconych omega-3, obecny w oleju rybnym.

- Okazało się że u myszy, kiedy dostaną one dużą dawkę oleju rybnego, rozwija się śmiertelne późne stadium raka jelita. Wraz z rozwojem zapalenia, tylko czterech tygodni potrzeba do rozwoju guza - powiedziała Fenton.

Szczegółowo, zespół badawczy odkrył, że rak staje się poważniejszy i zwiększa się jego agresywność nie tylko jeśli myszy otrzymają najwyższe dawki DHA, ale także jeśli otrzymają niższe. Myszy używane w badaniach były podatne na zapalenie jelita. Zapalenie to ważny czynnik ryzyka w wielu typach raka, w tym w raku jelit.

- Nasze odkrycie wspomaga literaturę, sugerującą szkodliwe efekty spożywania wysokich dawek oleju rybnego w relacji do różnych chorób. Obecnie, konieczne jest sporządzenie przez badaczy i przemysł rybny poradników dietetycznych dotyczących spożycia omega-3 – dodaje dietetyk.

Odkrycie jest niespodzianką, bowiem właśnie DHA wykazywał właściwości antyzapalne. - Zespół przyjmował, że karmienie myszy olejem rybnym wzbogaconym w DHA zmniejszy ryzyko raka, a obecnie odkryliśmy coś odwrotnego. Myszy są gorzej przystosowane do wykazania dobrej odpowiedzi immunologicznej na bakterie, a guzy rosną szybciej- mówi Fenton.

Badaczka zauważa, że ludzie nie muszą porzucać oleju rybnego, to co wykazały badania, to konieczność opracowania sposobu dawkowania. Podobnie jak w przypadku innych elementów odżywczych, występuje tu efekt krzywej Gaussa. Po jej lewej stronie jest zbyt mała ilość elementów odżywczych, po prawej - nadmiar. Stwierdza ona, że normalnie odżywiający się ludzie pobierają wystarczającą ilość omega-3 i nie potrzebują dodatkowej suplementacji.

- Jeśli chodzi o olej rybny jeszcze nie wiemy ile jego wystarczy. Mamy wiele przykładów brania suplementów, składników odżywczych czy chemicznych, które w nadmiarze stymulują raka (dla przykładu suplementacja beta-karotenem u palaczy). Suplementacja jest tylko wtedy użyteczna jeśli stosuje ją osoba, która ma niedostatki specyficznych składników odżywczych - zauważa.

Następnym krokiem zespołu Fenton ma być pomiar poziomu omega-3 u osób z zapaleniem jelita.

(ki)

Zobacz więcej na temat: przemysł zdrowie
Czytaj także

Skuteczna walka z rakiem

Ostatnia aktualizacja: 09.03.2009 11:06
Naukowcy informują o kolejnym przełomie w walce z rakiem.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Chemioterapia w tabletkach

Ostatnia aktualizacja: 28.01.2010 10:45
rozwiń zwiń
Czytaj także

Potrójnie negatywny rak piersi - najmniej znany rak piersi

Ostatnia aktualizacja: 01.07.2010 12:26
U około 10 do 15% chorych na raka piersi rozpoznawany jest tzw. potrójnie negatywny rodzaj raka. Terapia pacjentek z potrójnie negatywnym rakiem piersi jest trudna nie tylko ze względu na nietypową charakterystykę biologiczną komórek guza, ale na brak standardów leczenia systemowego tej grupy chorych.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Żyjesz ciekawie – pokonasz raka

Ostatnia aktualizacja: 13.07.2010 13:00
Urozmaicony, ciekawy tryb życia pomaga w walce z rakiem – twierdzą naukowcy.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Papaja pomoże w walce z rakiem?

Ostatnia aktualizacja: 16.03.2010 12:02
Wyciąg z liści papai może hamować rozwój nowotworów
rozwiń zwiń
Czytaj także

Niebezpieczne suplementy diety

Ostatnia aktualizacja: 26.08.2010 11:40
Suplementy diety zawierające roślinne polifenole mogą hamować wchłanienie żelaza z pożywienia i zwiększać ryzyko anemii.
rozwiń zwiń