Nauka

Bakterie jak z horroru

Ostatnia aktualizacja: 17.06.2011 11:45
Zwyczaj podawania antybiotyków zwierzętom hodowlanym zagraża ludziom. Bakterie stają się śmiercionośne i odporne na leki. Przykład? E. coli.

Brytyjski dziennik "The Independent" donosi o potencjalnie zabójczej dla ludzi praktyce podawania silnych antybiotyków zwierzętom hodowlanym. Raport w tej sprawie przedstawi dziś brytyjska Agencja Ochrony Zdrowia.

Dane statystyczne zebrane przez Agencję wskazują na raptowny wzrost liczby zakażeń superbakteriami odpornymi nawet na najnowsze i najsilniejsze antybiotyki - karbapenemy.

Organizmy te pojawiły się w 2003 roku i przez pierwszych kilka lat notowano nie więcej niż 5 zakażeń rocznie. W tym roku jest ich już ponad 650. Odporne gronkowce, salmonella i nowy, groźny szczep e-coli, który obecnie grasuje w Niemczech - to wszystko pochodna stosowania antybiotyków w rolnictwie - pisze "Independent".

Wielka Brytania jest tu szczególnie winna. Jest to jedyny kraj Unii Europejskiej, gdzie rolnik może kupić i podawać zwierzętom antybiotyki bez recepty. Coraz bardziej intensywna hodowla powoduje szybkie przenoszenie się odpornych szczepów między zwierzętami - a poprzez nawóz być może także do roślin.

Już 40 lat temu w Londynie ukazał się Raport Swana, który przestrzegał przed masowym stosowaniem antybiotyków w hodowli - przypomina "Independent".

Teraz nowa generacja supersilnych antybiotyków zrodziła superodporne bakterie mogące zagrozić ludzkości jak w scenariuszu filmu grozy. 

(iar)

Czytaj także

Lekoodporne bakterie

Ostatnia aktualizacja: 18.11.2010 10:15
Czy lekooporność oznacza, że w przyszłości będziemy bezbronni wobec zagrażających życiu bakterii?
rozwiń zwiń
Czytaj także

Wykryto niebywale odporną superbakterię w indyjskiej wodzie

Ostatnia aktualizacja: 07.04.2011 10:31
Superbakteria o nazwie "New Delhi metallo-beta-lactamase", odporna na wszystkie dostępne obecnie na rynku antybiotyki odnaleziona została w próbkach wody pobranej z wodociągów w Delhi.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Antybiotyki najlepiej działają na cukrze

Ostatnia aktualizacja: 24.05.2011 09:10
Dodatek cukrów - mannitolu, fruktozy czy glukozy - do antybiotyków znacząco poprawia skuteczność antybiotyków. Metoda ta może okazać się zbawienna, bo coraz więcej drobnoustrojów jest odpornych na powszechnie stosowane antybiotyki.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Apel WHO o niestosowanie antybiotyków w związku z EHEC

Ostatnia aktualizacja: 03.06.2011 20:06
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) tłumaczy, że stosowanie antybiotyków na własną rękę może zwiększyć ryzyko, że bakterie rozwiną jeszcze większą odporność na leki.
rozwiń zwiń