Nauka

Jedz warzywa. Będziesz piękny

Ostatnia aktualizacja: 09.12.2013 13:00
To lepsze niż opalenizna. Konsumując owoce i warzywa, możemy uzyskać zdrowy koloryt skóry, który sprawia, że bardziej podobamy się innym, donosi pismo "Biology Letters".
Marchewska
Marchewska Foto: Glow Images/East News

 

Jedz warzywa. Będziesz piękny
Konsumując owoce i warzywa, możemy uzyskać zdrowy koloryt skóry, który sprawia, że bardziej podobamy się innym, donosi pismo "Biology Letters".
Zdrowy oznacza żółtawy, czy też - złotawy. Taki odcień skóry stanowi dla potencjalnych partnerów sygnał, że jesteśmy zdrowi.
Żółć w skórze zawdzięczamy karotenoidom, które występują głównie w marchewkach i pomidorach. Związki te mają działanie przeciwutleniające i wspomagają układ odpornościowy. Niski poziom karotenoidów występuje m.in. u osób cierpiących na choroby pasożytnicze.
Dr Carmen Lefevre z Uniwersytetu w Yorku zbadała, czy preferencje dotyczące koloru skóry są wynikiem podświadomej reakcji na sygnał o stanie zdrowia czy żółty po prostu jest ładny i tylko dlatego żółtawa skóra bardziej nam się podoba.
Analizy przeprowadzono na próbie 56 ochotników, którzy oceniali twarze przypadkowych kobiet i mężczyzn. Koloryt skóry sfotografowanych osób był zmieniany tak, aby pokazywał różny poziom karotenoidów w organizmie.
30 uczestników oceniało atrakcyjność twarzy, którym komputerowo zmieniano koloryt. Pozostałe 26 osób oceniało z kolei samą kolorystykę, bo z ilustracji, które im pokazywano, usunięto twarze, a pozostawiono jedynie koloryt skóry.
Okazało się, że kolor miał znaczenie tylko wówczas, kiedy był odcieniem skóry na twarzy.  W przypadku abstrakcyjnych obrazach nie miał już znaczenia. Oznacza to, że potrafimy dostrzec subtelne różnice w odcieniu skóry i odróżnić zdrowe od chorowitych. Zdrowe, oczywiście, podobają nam się bardziej.
- Koloru skóry używamy do szybkiej oceny tego, czy ktoś jest zdrowy lub, co chyba bardziej ważne, niezdrowy. Nie chcemy dotykać kogoś, kto jest chory - mówi dr Lefevre.
Badania wzięły także pod uwagę żółtawość opalenizny, bo z wcześniejszych badań wynikało, że generalnie osoby opalone podobają się bardziej niż blade. Okazało się jednak, że złotawość pochodząca od karotenoidów jest bardziej atrakcyjna. - Jedzenie owoców jest lepsze niż opalanie - podumowuje dr Lefevre.

Zdrowy oznacza żółtawy, czy też - złotawy. Taki odcień skóry stanowi dla potencjalnych partnerów sygnał, że jesteśmy zdrowi.

Żółć w skórze zawdzięczamy karotenoidom, które występują np. w marchewkach i pomidorach. Związki te mają działanie przeciwutleniające i wspomagają układ odpornościowy. Niski poziom karotenoidów występuje m.in. u osób cierpiących na choroby pasożytnicze.

Dr Carmen Lefevre z Uniwersytetu w Yorku zbadała, czy preferencje dotyczące koloru skóry są wynikiem podświadomej reakcji na sygnał o stanie zdrowia czy żółty po prostu jest ładny i tylko dlatego żółtawa skóra bardziej nam się podoba.

Analizy przeprowadzono na próbie 56 ochotników, którzy oceniali twarze przypadkowych kobiet i mężczyzn. Koloryt skóry sfotografowanych osób był zmieniany tak, aby pokazywał różny poziom karotenoidów w organizmie. 30 uczestników oceniało atrakcyjność twarzy, którym komputerowo zmieniano koloryt. Pozostałe 26 osób oceniało z kolei samą kolorystykę, bo z ilustracji, które im pokazywano, usunięto twarze, a pozostawiono jedynie koloryt skóry, wykorzytsany do stworzenia abstarkcyjnych form.

Okazało się, że kolor miał znaczenie tylko wówczas, kiedy był odcieniem skóry na twarzy.  W przypadku abstrakcyjnych obrazach nie miał już znaczenia. Oznacza to, że potrafimy dostrzec subtelne różnice w odcieniu skóry i odróżnić zdrowe od chorowitych. Zdrowe, oczywiście, podobają nam się bardziej.

- Koloru skóry używamy do szybkiej oceny tego, czy ktoś jest zdrowy lub, co chyba bardziej ważne, niezdrowy. Nie chcemy dotykać kogoś, kto jest chory - mówi dr Lefevre.

Badania wzięły także pod uwagę żółtawość opalenizny, bo z wcześniejszych badań wynikało, że generalnie osoby opalone podobają się bardziej niż blade. Okazało się jednak, że złotawość pochodząca od karotenoidów jest bardziej atrakcyjna. - Jedzenie owoców jest lepsze niż opalanie - podumowuje dr Lefevre.

(ew/PAP/DailyMail)

Zobacz więcej na temat: medycyna biologia NAUKA