Nauka

Jakie ogórki nadają się na przetwory? Dlaczego ogórki kiszone pękają w słoiku?

Ostatnia aktualizacja: 16.08.2016 10:28
- Polacy jedzą bardzo dużo ogórków. Uprawiamy ich w Polsce prawie 20 tys. hektarów - powiedziała kierownik katedry Roślin Warzywnych i Leczniczych Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego prof. Janina Gajc-Wolska.
Pora na ogórka z pola
Pora na ogórka z polaFoto: Glow Images/East News

- Ogórek pochodzi z północno-zachodnich Indii, z podnóża Himalajów. Jako roślina uprawna znany był już 4 tys. lat temu w Grecji i w Rzymie, a w Azji - pewnie jeszcze dawniej - powiedziała prof. Janina Gajc-Wolska.

- Do Polski ogórek dotarł we wczesnym średniowieczu - przez Bizancjum i tereny wschodnie. Dopiero potem z krajów słowiańskich przedostał się do krajów zachodnich - wyjaśniła kierownik katedry Roślin Warzywnych i Leczniczych SGGW.

Ogórki kiszono już w późnym średniowieczu, a konserwowanie tych warzyw to pomysł późniejszy - z XVIII-XIX wieku.

"Polacy jedzą bardzo dużo ogórków"

- Uprawiamy ich w Polsce prawie 20 tys. hektarów. A ogórki w ponad 90 proc. przetwarzamy. Tylko kilka procent surowych owoców tej rośliny jest dostępnych na rynku - stwierdziła prof. Gajc-Wolska. I uzupełnia: "Botanicznie biorąc - to, co w ogórku jemy, jest owocem - jagodą rzekomą".

Dr Agnieszka Stępowska z Pracowni Uprawy i Nawożenia Roślin Warzywnych w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach wytłumaczyła, że "ogórki zawierają niewiele substancji odżywczych - 95 proc. to woda".

- Zawierają jednak sporo soli mineralnych - a więc związków chemicznych, które korzystnie wpływają na nasz organizm - zaznaczyła.

Prof. Gajc-Wolska zwróciła uwagę, że "w ogórku znajdują się gorzkie w smaku kukurbitacyny, które mają właściwości przeciwpasożytnicze i przeciwnowotworowe". - Poza tym ogórki zawierają dużo związków, które odkwaszają nasz organizm - przywracają nam odpowiednie pH w przewodzie pokarmowym - wskazała.

Właściwości odkwaszające zachowują nawet... ogórki kwaszone. - Ale już nie ogórki konserwowe - zastrzegła.

Stępowska dodała, że skórki po obieraniu ogórka używane były przez elegantki do wybielania skóry twarzy i rąk, kiedy jeszcze opalenizna nie była w modzie. - Poza tym plasterki ogórka kładzione na oczy redukują opuchnięcia - podkreśliła.

Dlaczego po ogórkach może boleć brzuch?

- Czasem, na początku sezonu, kiedy ogórki pojawiają się po zimie, zdarza się, że ktoś, kto zjadł ogórka, miał sensacje żołądkowe - powiedziała dr Stępowska. Wyjaśnia, że to przez to, że ogórki zawierają pewną ciężkostrawną substancję chemiczną.

- Kiedy organizm jest od niej odzwyczajony i przyjmie jej dużą ilość - może pojawić się efekt zatrucia - wytłumaczyła badaczka z IO w Skierniewicach. Przyznała, że taki efekt często przypisywano - mylnie - nieprawidłowemu stosowaniu środków ochrony roślin.

- Można śmiało przyjąć, że warzywa, które dziś kupujemy, nie mają nadmiaru szkodliwych pozostałości - zapewniała badaczka.

Wskazała, że po zastosowaniu środka chemicznego następuje okres karencji - substancja, która ma zwalczyć np. grzyba powierzchniowego czy bakterię, rozkłada się i po tym czasie nie jest szkodliwa dla ludzi.

- Preparaty są bardzo kosztowne, a w trakcie owocowania ogórka mają bardzo krótki okres działania. Trzeba przyjąć, że ogrodnicy nie wydają pieniędzy niepotrzebnie - zaznaczyła.

Jakie ogórki nadają się na przetwory?

Ogórek, żeby wytwarzał dużo zdrowych owoców, musi dostać na początku dużo azotu, który - jak zapewniła dr Stępowska - nie wpływa negatywnie na skład owoców ogórka. Więcej azotu sprawia jednak, że tkanki ogórka są bardziej delikatne i ogórki szybciej się kwaszą na małosolne.

- Ogórki z pierwszych zbiorów nie do końca nadają się, by robić z nich przetwory na zimę: okazuje się, że po otwarciu słoika ogórki robią się miękkie albo pękają. A to dlatego, że tkanki były zbyt młode, żeby je kwasić. Do kwaszenia najlepsze są ogórki z drugiej połowy zbiorów - wskazała.

Dodała, że jest też inny powód, dla którego ogórki kiszone pękają w słoiku - to zmiany ciśnienia. - Dlatego kiedy otwiera się słoik, lepiej robić to tam, gdzie był on przez całą zimę - podkreśliła.

Do kwaszenia ogórków najlepiej nadają się ogórki polne. A na małosolne lepiej nadadzą się ogórki uprawiane w szklarniach.

Odmiany ogórka polnego i szklarniowego trudno odróżnić po wyglądzie. Najprostszym sposobem zidentyfikowania tych odmian jest czas zbiorów.

Od maja do początku lipca oraz od końca września i w październiku - łatwiej o ogórki szklarniowe. A koniec lipca, sierpień i początek września to czas na ogórki polowe, które są tańsze w produkcji.

PAP, kk

Zobacz więcej na temat: przepisy rośliny żywność
Czytaj także

Uzależnieni od cukru. "Jest nie tylko w ciastkach, ale też w keczupie"

Ostatnia aktualizacja: 12.08.2016 17:30
32 łyżeczki - tyle cukru w codziennych posiłkach spożywa przeciętny Kowalski. Zjadamy go dwa razy więcej niż zaleca Światowa Organizacja Zdrowia, alarmują badania.
rozwiń zwiń