Kultura

Kuchnia z Julią w filmie i książce - KONKURS

Ostatnia aktualizacja: 05.05.2011 13:45
Jedni jedzą, żeby żyć, inny żyją, żeby jeść. W obu przypadkach bez kuchni się nie obejdzie. Przysmaki poprawiają nastrój, dają energię, a w dodatku miło się je ogląda i czyta o nich.

W 2009 roku na ekrany trafił film "Julie i Julia" oparty na opowiadaniu Julie Powell (Amy Adams) "Julie and Julia: 365 Days, 524 Recipes, 1 Tiny Apartment Kitchen". Powell nie przepadała za swoja pracą sekretarki i postanowiła w ciągu roku zrealizować wszystkie 524 przepisy z książki kucharskiej Julii Child (w tej roli, jak zwykle mistrzowska Meryl Streep) "Mastering the Art of French Cooking". Swoje doświadczenia w kuchni zaczęła spisywać w formie bloga. A ten z kolei posłużył wydawcom do opublikowania tych perypetii w formie książki.

Film reżyserki, Nory Ephron, który może nie jest majstersztykiem kinematografii, była natomiast bodźcem dla wielu, by znaleźć dla siebie miejsce w sieci, założyć bloga.

Niektóre fragmenty kulinarnych przygód Julii Child w serwisie youtube ogladane były nawet milion razy.


Julia Child to amerykańska kucharka, popularyzatorka kuchni francuskiej w USA. Była pierwszą kobietą, która ukończyła prestiżową szkołę kucharską Le Cordon Blue w Paryżu. Prowadziła swoje programy telewizyjne, pisała książki.

/

W Polsce w 2009 roku ukazała się publikacja "Julie i Julia. Rok niebezpiecznego gotowania". Julia Child wciąż inspiruje kucharki i kucharzy, ale też tych zwyczajnie gotujących, w domu, dla siebie, rodziny, przyjaciół. Wydawnictwo Literackie właśnie wydało kolejny poradnik z sekretami Julii Child "Gotuj z Julią. Niezbędne przepisy i porady mistrzyni kuchni". I mimo że autorka porad była mistrzynią to przepisy, które odnajdziemy w książce są łatwe w realizacji. W książce odnajdziemy przepisy i wariacje na ich temat.

Na okładce publikacji czytamy: "(...) dzięki wskazówkom Julii Child mięso się nie przypali, ciasto nie opadnie, sos się nie zwarzy, a każda potrawa zachwyci smakiem i aromatem" - myślę, że warto to sprawdzić.

I niech czytelników nie odstrasza brak zdjęć potraw, bez nich też można stworzyć kulinarne cuda, co udowodniła Julie Powell w "Julie i Julia".

KONKURS

Dla naszych czytelników mamy egzemplarze książki "Gotuj z Julią. Niezbędne przepisy i porady mistrzyni kuchni"". Aby otrzymać publikację wystarczy odpowiedzieć na pytanie: Jaką francuską szkołę kucharską ukończyła Julia Child?

Poprawne odpowiedzi należy wysłać na adres: kultura.konkurs@polskieradio.pl

W tytule maila należy wpisać tytuł książki. W treści poprawną odpowiedź na pytanie oraz adres, na który ma być wysłana ewentualna nagroda.

Konkurs trwa do 12 maja 2011.

www.narodoweczytanie.polskieradio.pl
Cichociemni