Redakcja Polska

"Bursztyn i żyto. Bałtycka podróż kulinarna" Zuzy Zak

18.08.2021 10:30
Zuzanna Zak, Polka z Londynu, dziennikarka, jak się sama przedstawia - „kucharka-gawędziarka” - w swojej najnowszej książce „Bursztyn i żyto. Bałtycka podróż kulinarna” napisała, że… „zaczęło się (…) od opowieści. Gdy dorastałam w Warszawie, moja babcia Halinka nieustannie opowiadała mi o swoim idyllicznym dzieciństwie na Litwie. - Wspomnienia okazały się  inspirujące - mówi, w rozmowie z Polskim Radiem dla Zagranicy, Zuzanna Zak.
Audio
  • Z Zuzanną Zak, autorką książki kulinarnej ”Bursztyn i żyto. Bałtycka podróż kulinarna. Estonia, Łotwa, Litwa”, rozmawiała Maria Wieczorkiewicz [posłuchaj]
Okładka książki Bursztyn i żyto. Bałtycka podróż kulinarna
Okładka książki "Bursztyn i żyto. Bałtycka podróż kulinarna"Foto: Maria Wieczorkiewicz/PRdZ

Chciała zobaczyć i poznać rodzinne strony babci. Zaplanowała podróż, której Litwa była ważnym etapem, ale ponieważ efektem miała być książka o ciekawej i różnorodnej kuchni, autorka odwiedziła jeszcze Łotwę i Estonię. Wiedziała, że w krajach bałtyckich spotykają się dwa światy, Bałtyk łączy Europę Wschodnią ze Skandynawią, przynosząc wpływy kulturowe, także kulinarne.

„Bursztyn i żyto. Bałtycka podróż kulinarna. Estonia, Łotwa, Litwa” przybliża nam tę część Europy, oprowadza po jej stolicach, opowiada ich dzieje i odkrywa nowy styl gotowania. Tamtejsza kuchnia, przedstawiona na tle bogatej historii i kultury krajów bałtyckich, pozwala lepiej zrozumieć ten region i jego mieszkańców. Przepisy, które zamieszcza Zuza Zak w książce są osadzone w bałtyckiej tradycji, a jednocześnie inspirowane współczesnymi trendami, dzięki komentarzom autorki stają się łatwe do odtworzenia w domu.

Zuzanna Zak przygotowuje kolejną książkę. Tym razem z uwzględnieniem polskiej kuchni regionalnej. Niestety pandemia uniemożliwia wędrowanie po Polsce i zbieranie materiałów, dlatego za naszym pośrednictwem autorka zwraca się z prośbą do słuchaczy o podzielenie się ciekawymi recepturami – także tymi, przechowywanymi przez rodziców, czy dziadków pochodzących z różnych regionów Polski. Sama to sprawdziła, że warto zagłębić się we wspomnienia, gdyż bywają inspirujące. Dodajmy jeszcze, że odkrywanie nowych smaków i zapachów, a także tworzenie ciekawych i smacznych dań dla Zuzanny Zak jest nie tylko przygodą kulinarną. W prestiżowej School of Slavonic and East European Studies, UCL, zaczęła pracę doktorską poświęconą sztuce kulinarnej, kontynuuje też badania nad kuchnią wschodnioeuropejską z perspektywy antropologa kultury.

Z Zuzanną Zak, autorką książki kulinarnej ”Bursztyn i żyto. Bałtycka podróż kulinarna. Estonia, Łotwa, Litwa”, rozmawiała Maria Wieczorkiewicz.