Debiutancka książka, wydana najpierw w wersji angielskiej „New Polish Cooking”, cieszyła się dużym zainteresowaniem i miała znakomite recenzje. „Polska.Nasza kuchnia w nowej odsłonie ” - pod takim tytułem poznali ją czytelnicy w kraju. Oryginalne, a także często już zapomniane, stare przepisy autorka przedstawiła wraz z opowieścią o historii Polski, jej malowniczych krajobrazach i wciąż zmieniających się ludziach.
Kolejna książka Zuzy Zak była efektem podróży autorki po krajach bałtyckich, które ją zawsze fascynowały, bo jak mówiła: „tam spotykają się dwa światy – Bałtyk łączy Europę Wschodnią ze Skandynawią, co pociąga za sobą wpływy kulinarne i wymianę kulturową”. Właśnie o kulinarnych efektach tych zależności napisała w książce ”Bursztyn i żyto. Bałtycka podróż kulinarna”.
W połowie sierpnia tego roku ukazała się najnowsza książka Zuzanny Zak pod tytułem: „Pierogi”. Na razie tylko w wersji angielskiej, w Anglii, Australii i USA. W przygotowaniu jest tłumaczenie na język francuski. Książka składa się z dwóch części, w pierwszej są przepisy na pierogi i kluski głównie z polskiej kuchni regionalnej. W części drugiej, bardziej nowoczesnej, autorka prezentuje wiele własnych, oryginalnych przepisów oraz dania wegańskie.
W rozmowie z Polskim Radiem dla Zagranicy, Zuza Zak mówiła: „tym razem pandemia uniemożliwia wędrowanie po Polsce i zbieranie materiałów do książki, dlatego zwróciłam się z prośbą do internautów o podzielenie się ciekawymi recepturami – także tymi, przechowywanymi przez rodziców, czy dziadków pochodzących z różnych regionów Polski. Otrzymałam wiele przepisów, które stały się inspirujące. Sama to sprawdziłam, że warto zagłębić się we wspomnienia, wracając do lat dzieciństwa spędzonego w Polsce. Dlatego w książce o pierogach i kluskach jest jeszcze więcej przepisów z domów moich rodziców oraz dziadków”.
Zuzanna Zak ma nadzieję, że książka „Pierogi”, podobnie jak dwie poprzednie, będzie interesująca dla czytelników angielskojęzycznych, a wkrótce i francuskojęzycznych, nie tylko dzięki oryginalnym przepisom kulinarnym, ale również opowieści nawiązującej do polskiej historii i tradycji.
Do wysłuchania rozmowy z Zuzanną Zak zaprasza Maria Wieczorkiewicz.