Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Piotr Grabka 27.06.2014

Ewa Wachowicz: smak lata to dla mnie leśna poziomka

- Wystarczy dodać tylko trochę cukru i śmietany, żeby zaskoczyć nawet najbardziej wytrawne podniebienia - mówiła w Jedynce Ewa Wachowicz, autorka książek i programów kulinarnych.
Ewa Wachowicz w radiowej JedynceEwa Wachowicz w radiowej JedynceAndrzej Gralewski/Polskie Radio
Posłuchaj
  • Ewa Wachowicz o przepisach z wykorzystaniem sezonowych owoców (Lato z Radiem/Jedynka)
  • Leszek Horwath, redaktor naczelny serwisu potrawyregionalne.pl, o tradycyjnych polskich przepisach na chłodnik (Lato z Radiem/Jedynka)
  • Anita Szarlik o gastro podróżnikach (Lato z Radiem/Jedynka)
  • Paolo Cozza o włoskiej kuchni (Lato z Radiem/Jedynka)
  • Tomasz Sajewicz o chińskiej kuchni (Lato z Radiem/Jedynka)
  • Paweł Sztompke tropi kulinarne wątki w piosenkach (Lato z Radiem/Jedynka)
Czytaj także

Kulinarne skojarzenia z latem wywołują u Ewy Wachowicz również inne owoce leśne - jagody i jeżyny. - Można ich samemu nazbierać, a następnie upiec z nimi ciasto albo zrobić fantastyczne pierogi - mówiła w "Lecie z Radiem" była Miss Polski.

Owoce leśne doskonale nadają się również na sorbet. - Wystarczy je zamrozić, a potem wrzucić do miksera z odrobiną cukru albo naturalnej i bardziej dietetycznej stewi. I już, gotowe. Po zmiksowaniu owoców można również jeszcze raz włożyć je do zamrażalnika i mieszać od czasu do czasu. Uzyskamy wtedy coś w rodzaju granity. Jest to rewelacyjny deser dla dzieci - przekonywała Ewa Wachowicz.

/

Jeżeli ktoś nie przepada za słodkim owoce może wykorzystać jako dodatek do wytrawnych dań. - Np. truskawka smakuje fantastycznie, gdy jest podana z octem balsamicznym albo jako dodatek do ryb. Ja bardzo często dodaje truskawkę do sałat z rybami wędzonymi czy serami. Tak samo jest z leśnymi owocami, które są kwaśne. Idealnie nadają się one do kaczki czy w ogóle mięsiwa. Świetnie ze słonymi potrawami łączy się np. konfitura z jeżyn - tłumaczyła Ewa Wachowicz.

Lato z Radiem 2014 na oficjalnym kanale Polskiego Radia w serwisie YouTube >>>

Na podobnej zasadzie możemy wykorzystać czerwoną porzeczkę do mięsa z grilla. - Można dodać do porzeczki trochę świeżo tartego chrzanu. Jest to nie tylko bardzo smaczny, ale i zdrowy dodatek. Chrzan polski wspomaga trawienie i ma dużo więcej witaminy C niż jakiekolwiek cytrusy - podkreślała autorka książek i programów kulinarnych.

Rozmawiała Małgorzata Raducha.


pg/asz