Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Agnieszka Szałowska 07.07.2014

Wszystkiego najsłodszego - rozmowy nie tylko dla łasuchów

Taki poniedziałek gwarantuje, że cały tydzień będzie udany! W bardzo słodkim wydaniu "Lata z Radiem" sprawdzaliśmy jakie smaki z dzieciństwa pamięta Marcin Kręglicki, i u którego francuskiego generała cukiernicy wykonują katorżniczą pracę. Zajrzeliśmy także do działu rarytasów fabryki Wedla. Posłuchajcie!
Wszystkiego najsłodszego - rozmowy nie tylko dla łasuchówEast News/Glow Images
Posłuchaj
  • Marcin Kręglicki poleca słodko-kwaśne desery (Lato z Radiem/Jedynka)
  • Wyprawa do wedlowskiej fabryki czekolady - relacja Niny Karczmarewicz (Lato z Radiem/Jedynka)
  • O atrakcjach Żywego Muzeum Piernika w Toruniu opowiada Andrzej Olszewski (Lato z Radiem/Jedynka)
  • Słodka podróż po pięciolinii - prezentuje Iza Żukowska (Lato z Radiem/Jedynka)
  • Od Julii Shild do ptysia z marakują - praca cukiernika oczami Alberta Judyckiego i Jacka Malarskiego (Lato z Radiem/Jedynka)
  • Olga Woźniak o smakowych doświadczeniach ludzi i zwierząt (Lato z Radiem/Jedynka)
Czytaj także

Pieczone buraki cukrowe w plastrach, szarlotka babci, chleb ze śmietaną i cukrem, wata cukrowa z wesołego miasteczka czy lody waniliowe z aluminiowych termosów - to słodycze, za którymi tęsknią słuchacze radiowej Jedynki. Dla Marcina Kręglickiego pierwszym smakiem dzieciństwa są kluski z truskawkami, śmietaną i cukrem. - Później rabarbar chrupany z cukrem chyba był najfajniejszy - wspomina restaurator. Gość audycji "Lato z Radiem" na upały poleca prosty deser, który każdy z nas może zrobić w domu. - Kapitalne są lody, a właściwie smoothies: zmrożone owoce miksujemy z bananami i od razu możemy podawać gościom - poleca.

O tym, że Polacy lubią łączyć słodkie z kwaśnym przekonali się także cukiernicy Albert Judycki i Jacek Malarski, których hitem stał się ptyś... z marakują. - Postanowiliśmy go wprowadzić tuż po powrocie z Paryża i okazało się, że to nasze najlepiej sprzedające się ciastko. Podobnie było w przypadku tortu z marakują - wspomina Malarski. We Francji, gdzie obaj cukiernicy zdobywali doświadczenia, docenili sezonowe podejście do kuchni i perfekcjonizm. - Moim kulinarnym bogiem jest pani Claire Damon, która prowadzi cukiernię "Des Gateaux et du Pain". Ona jest prawdziwym generałem, a praca tam - szalenie wymagająca. Każdy pracuje tak, jakby jutro miał być koniec świata i dzisiaj wydajemy ostatnie ciastka - opowiada Judycki, wnuk warszawskiego mistrza czekolady i cukiernika Jana Dynowskiego.

Skoro już jesteśmy przy czekoladzie - to właśnie ten produkt wielu z nas wskazuje jako ulubiony słodki kąsek. Ślinka popłynie każdemu, kto wysłucha Jedynkowej opowieści o kurtynach czekolady, taśmociągu ptasiego mleczka i rarytasach z wedlowskiej fabryki czekolady.

/ Słodyczom ulegają nie tylko cukiernicy i łasuchy, ale także artyści. I to nie tylko w sensie dosłownym. - O słodyczach śpiewała Golec uOrkiestra i The Archies, a o bombonierce Basia Stępniak-Wilk i Grzegorz Turnau - mówiła Iza Żukowska prezentując najsłodsze przeboje.

A jak słodki smak odbierają zwierzęta? Jakie problemy wiążą się z domową produkcją sorbetów? I czym grozi wizyta w Żywym Muzeum Piernika w Toruniu? Zapraszamy do wysłuchania wszystkich słodkich opowieści! I życzymy wszystkiego słodkiego!

Audycja "Lato z Radiem" na antenie Jedynki od poniedziałku do soboty między 9.00 a 13.00 oraz w niedziele od 10.00 do 13.00. Zapraszamy!

(asz/ag)