Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Sylwia Mróz 02.05.2014

Grillowanie po polsku. Jak pozytywnie zaskoczyć znajomych?

Dlaczego Polacy pokochali grillowanie? Jakie są nasze grzechy główne przy ruszcie? Jak możemy urozmaicić smaki na talerzu? O tym rozmawialiśmy z szefem kuchni, Dominikiem Markowskim.
Grillowanie po polsku. Jak pozytywnie zaskoczyć znajomych?Glow Images/East News

Dominik Markowski jest zdania, że grill cieszy się tak wielką popularnością wśród Polaków, bo szczególnie upodobaliśmy sobie spędzanie czasu w gronie przyjaciół. Najważniejsza, jak podkreśla, jest zabawa i bycie w miłym towarzystwie.
Zdarza się, że grillując popełniamy szereg błędów. Należą do nich, m.in.: grillowanie na dużym ogniu, zbyt mocne wysmażanie mięsa. Choć, jak podkreśla kucharz, i tak najważniejszym aspektem w kontekście grilla nie jest to, co jemy, tylko z kim - spędzenie czasu w gronie przyjaciół i przebywanie na świeżym powietrzu.

Z Jedynką zdrowiej - słuchaj na moje.polskieradio.pl >>>

Czy tradycyjna kiełbasa daje duże możliwości, jeśli chodzi o tę formę opiekania? Szef kuchni poleca wypróbować wyroby o dobrej jakości. - Można dodać do niej trochę sałatek i sezonowe warzywa, jak np. szparagi. Warto dodać coś zielonego oraz przygotować lekkie sosy - poleca gość "Czterech pór roku".
Jak można rozumieć hasło "dobra kiełbasa"? Czy chodzi o droższą? Dominik Markowski poleca, by opierać się w tej materii na sprawdzonych dostawcach, bo można w ten sposób zjeść najlepiej, nie przepłacając.
W sklepach pojawiają się również gotowe paczki grillowe z kiełbasą, najczęściej w kolorze czerwonym i pomarańczowym, oraz przyprawami. - Te kolory to jak przejeżdżanie przez skrzyżowanie. Ja bym tego nie chciał - komentuje szef kuchni w jednej z włoskich restauracji.
Dobrym urozmaiceniem dla kiełbasy może być kiszka ziemniaczana, która jest sprzedawana w formie kiełbasy. Zawiera przyprawy, czosnek i przypomina babkę ziemniaczaną. Zdaniem specjalisty, na grilla nadaje się wprost znakomicie.
W przypadku białej kiełbasy, która jest bardzo dobrze przyprawiona, trzeba na nią jedynie trochę uważać, bo jest bardzo delikatna. Dominik Markowski poleca zawinąć ją najpierw w pergamin, następnie w sreberko, by uniknąć problemów przy jej opiekaniu.

Wieczór odkrywców >>> słuchaj na moje.polskieradio.pl

Jak powinniśmy przygotować na grilla karkówkę? Co na majówkę poleca szef kuchni? O czym w przypadku grilla warto pamiętać? Posłuchaj całej rozmowy!

"Cztery pory roku" na antenie Jedynki od poniedziałku do piątku między godz. 9.00 a 12.00. Zapraszamy!
sm, pg