Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Tomasz Jaremczak 16.01.2015

W Meksyku nawet słodycze mają smak chilli

- Można znaleźć lizaki, gumę do żucia i żelki z tą przyprawą - mówiła w Jedynce Isabel Balderas, szefowa kuchni jednej z meksykańskich restauracji w Warszawie.
Kuchnia meksykańska łączy tradycje Indian i wpływów hiszpańskich konkwistadorów. Opiera się głównie na kukurydzy, fasoli, odmianach papryki i chiliKuchnia meksykańska łączy tradycje Indian i wpływów hiszpańskich konkwistadorów. Opiera się głównie na kukurydzy, fasoli, odmianach papryki i chili GlowImages/EastNews
Posłuchaj
  • Isabel Balderas o kuchni meksykańskiej (Cztery pory roku/Jedynka)
Czytaj także

16 stycznia jest Dniem Pikantnych Potraw. Dziś jemy dużo curry i chilli, aż będą palić gardła i nie pomoże nawet wlewanie w siebie litrów wody. Z ostrości słynie od setek lat kuchnia meksykańska. - Nawet kobiety w ciąży jedzą w Meksyku chilli - powiedziała Isabel Balderas.

W Polsce jednak specjalnie łagodzi się meksykańskie potrawy. - Żeby nie były aż tak ostre, a jedzenie było dobre dla wszystkich. Oferujemy m.in. różnego rodzaju salsy różnej ostrości - zdradziła szefowa kuchni. Jej zdaniem, najlepszym sposobem na złagodzenia ostrego smaku potrawy jest wzięcie na język trochę soli. Choć, jak przyznała, Polacy często wybierają do tego celu śmietanę.

Do najbardziej znanych potraw kuchni meksykańskiej zaliczyła kesadiję, czyli placki kukurydziane z serem i dodatkami, jak pieczarki, kurczak i warzywa oraz tacos, nachos czy burito - placki pszenne z pastą z fasoli, serem i mięsem: wołowiną, wieprzowiną lub kurczakiem.

***

Tytuł audycji: Cztery pory roku

Prowadził: Roman Czejarek

Gość: Isabel Balderas (szefowa kuchni jednej z meksykańskich restauracji w Warszawie)

Data emisji: 16.01.2015

Godzina emisji: 9.00-12.00

tj, pg