Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Izabela Woroniecka-Cieślak 04.02.2015

Jak prawidłowo przechowywać żywność?

Pojemniki, folia, papier? Zdradzamy, co najlepiej nadaje się do pakowania i przechowywania produktów spożywczych.
Jak prawidłowo przechowywać żywność?Jak prawidłowo przechowywać żywność?Glow Images/East News
Posłuchaj
  • Jak prawidłowo pakować i przechowywać żywność? (Cztery pory roku/Jedynka)
Czytaj także

Gabriela Słowińska, technolog żywienia i dietetyk, radziła w radiowej Jedynce, jak prawidłowo przechowywać mięso. Zauważyła, że folia spożywcza, w którą często pakowane są wędliny, nie jest do tego odpowiednia, ponieważ nie pozwala żywności "oddychać". - Wędlinę najlepiej przechowuje się w pergaminie, który wchłania wilgoć. Mięso wówczas nie pleśnieje, nie rozwijają się chorobotwórcze bakterie i grzyby - mówiła ekspertka.

Sery warto trzymać w szklanych lub kamionkowych pojemnikach. Nadają się do tego także plastikowe pudełka z odpowiednimi atestami.- Do takiego pojemnika można włożyć kostkę cukru, który pochłonie wilgoć wydzielaną przez ser. Wówczas ser będziemy mogli przechowywać przez kilka tygodni - radziła Gabriela Słowińska.

***

Tytuł audycji: Cztery pory roku
Prowadzenie:
Roman Czejarek
Gość:
Gabriela Słowińska (Centrum Dietetyczne SetPoint)
Data emisji: 4.02.2015
Godzina emisji: 9.00 - 12.00

iwo, pg