Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Anna Burzyńska 18.05.2016

Czy można całkowicie zrezygnować z cukru? Czym go zastąpić?

- Każdy potrafi się odzwyczaić od cukru. Potrzebny jest wyłącznie czas i konsekwencja w działaniu – twierdzi dietetyk Małgorzata Krukowska.

Naukowo potwierdzono, że cukier jest substancją uzależniającą. Dostępne są różne jego zamienniki, np. stewia, ksylitol lub erytrytol. Substancje te są inaczej niż cukier przyswajane przez organizm.

- Mają też specyficzny smak, co zniechęca wielu konsumentów do ich używania. Zamiast po sacharozę, coraz częściej sięgamy po  naturalny cukier w postaci miodu czy syropu klonowego. Powinniśmy jednak unikać syropu glukozowo-fruktozowego - przestrzega Małgorzata Krukowska.

Ekspertka apeluje o odpowiedzialność w doborze produktów spożywczych. Ostrzega przed wszechobecnym w produktach spożywczych aspartamem. Zachęca do czytania etykiet. Im krótszy skład i mniejszy stopień przetworzenia, tym żywność jest zdrowsza.

Dietetyk Małgorzata Krukowska zdradza, który zamiennik cukru jej zdaniem jest najlepszy.

***

Tytuł audycji: "Cztery pory roku"

Prowadzenie: Roman Czejarek

Goście: Małgorzata Krukowska (dietetyk)

Data emisji: 18.05.2016

Godzina emisji: 10.18

ab/mg