Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Agnieszka Szałowska 21.03.2016

Jaja wracają do łask! Ale w Święta na nie uważaj

- Przez wiele lat pokutowała informacja, że żółtko jaja podnosi poziom cholesterolu. Dziś dużo lepiej zbadany jest skład całego jajka - mówi dietetyczka Alicja Kalińska.
Posłuchaj
  • Alicja Kalińska o wartości odżywczej jajek oraz sposobach ich przechowywania i przygotowania (Cztery pory roku/Jedynka)
Czytaj także

Zdrowa osoba może spożywać nawet dwa jaja dziennie, natomiast jeśli mamy problemy z miażdżycą, optymalna ilość to 2-4 sztuk w tygodniu. - Białko jaja zawiera wszystkie potrzebne dla organizmu aminokwasy, w żółtku jest bardzo dobrze przyswajalne żelazo, cholina, która chroni układ nerwowy oraz związki z grupy karotenoidów, które wspomagają oczy - wyjaśnia gość Romana Czejarka. W Święta Wielkanocne łatwo jednak przesadzić, gdy ulegniemy pokusie spróbowania wszystkich ciast. 

Jak wyjaśnia Alicja Kalińska, wartość odżywcza jaja zależy od sposobu przygotowania, a jeszcze zanim spożyjemy jajko, możemy mieć z jego powodu kłopoty. W audycji wyjaśnia także, jak przechowywać jaja, czy można je mrozić i jak rozpoznać, czy są świeże.

***

Tytuł audycji: Cztery pory roku

Prowadzi: Roman Czejarek

Gość: Alicja Kalińska (dietetyk)

Data emisji: 21.03.2016

Godzina emisji: 9.17

asz/pg