Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Anna Burzyńska 24.05.2016

Joanna Drzazga: Francja jest świeckim krajem, gdzie religią jest jedzenie

Joanna Drzazga, antropolog kultury, autorka książki "Pysznie dla rodziny i przyjaciół", opowiedziała w radiowej Jedynce o specyficznym podejściu Francuzów do jedzenia.
Posłuchaj
  • "Pysznie dla rodziny i przyjaciół", czyli francuski kulinarny savoir vivre - książka Joanny Drzazgi (Cztery pory roku/Jedynka)
Czytaj także

- Z Francji do Polski zaimportowałabym trzydaniowe dania: przystawka, danie główne plus deser. Taki zestaw wprowadza do posiłku pewien rytm i daje możliwość popróbowania, a nie zjedzenia jednej dużej porcji szybko i na raz. Jedzenie musi być przyjemnością - stwierdziła gość audycji "Cztery Pory Roku".

Joanna Drzazga przez wiele lat z małżonkiem dyplomatą przebywała we Francji - kraju, gdzie posiłki się celebruje i gdzie przykłada się wagę do zasad etykiety przy stole.

- Francuzi są estetami, mają duże poczucie smaku - dodała gość Jedynki. - Dostrzegłam tam nacisk na edukację rodzinną. Dzieci uczą się od starszych, jak podawać posiłki, jak nakryć stół. Tej edukacji sprzyjają ustalone i niezmienne pory wspólnych, rodzinnych posiłków - wskazała.

Drzazga wyjaśniła, jak to możliwe, że Francuzi będąc generalnie szczupłymi, jedzą - wbrew zaleceniom dietetyków - tylko dwa duże posiłki dziennie, o godzinie 13 oraz o 19. W audycji także o francuskiej tradycji potraw na winie.

***

Tytuł audycji: "Cztery Pory Roku"

Prowadzi: Roman Czejarek

Gość: Joanna Drzazga (antropolog kultury, pisarka)

Data emisji: 24.05.2016

Godzina: 11.20

ab/kk