Jak podkreślił gość radiowej Jedynki technolog żywności dr inż. Andrzej Janicki, tłuszcze roślinne mają przewagę nad tłuszczami pochodzenia zwierzęcego. Polecił, między innymi, olej rzepakowy, z pestek winogron i z pestek dyni.
- Gdy robimy sałatkę, do której chcemy dodać olej, to wybierzmy ten roślinny. Ale uwaga - na etykiecie powinna być informacja, że jest to olej do sałatek, nie do smażenia - wskazał. - Do smażenia nadają się olej rzepakowy i oliwa z oliwek - ale nie virgin, z pierwszego tłoczenia - zaznaczył.
Gość audycji "Cztery pory roku" przestrzegł przed nadmiernym spożyciem oleju palmowego. Dlaczego? Zapraszamy do wysłuchania całej audycji, w której dr inż. Andrzej Janicki wyjaśnił też, jaka jest różnica między tłuszczami nasyconymi i nienasyconymi. A co to są tłuszcze trans?
***
Tytuł audycji: Cztery pory roku
Prowadzi: Sława Bieńczycka
Gość: dr inż. Andrzej Janicki (technolog żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji)
Data emisji: 17.11.2017
Godzina emisji: 11.25
kk