Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Katarzyna Karaś 17.11.2017

Jaki olej do sałatki, a jaki do smażenia?

- My codziennie potrzebujemy trochę tłuszczu w naszej diecie. Dietetycy wskazują, że ok. 25 proc. energii, którą dziennie dostajemy powinno pochodzić z tłuszczów - powiedział w radiowej Jedynce dr inż. Andrzej Janicki.
Posłuchaj
  • Jaki olej do sałatki a jaki do smażenia? (Cztery pory roku/Jedynka)
Czytaj także

Jak podkreślił gość radiowej Jedynki technolog żywności dr inż. Andrzej Janicki, tłuszcze roślinne mają przewagę nad tłuszczami pochodzenia zwierzęcego. Polecił, między innymi, olej rzepakowy, z pestek winogron i z pestek dyni.

- Gdy robimy sałatkę, do której chcemy dodać olej, to wybierzmy ten roślinny. Ale uwaga - na etykiecie powinna być informacja, że jest to olej do sałatek, nie do smażenia - wskazał. - Do smażenia nadają się olej rzepakowy i oliwa z oliwek - ale nie virgin, z pierwszego tłoczenia - zaznaczył.

Gość audycji "Cztery pory roku" przestrzegł przed nadmiernym spożyciem oleju palmowego. Dlaczego? Zapraszamy do wysłuchania całej audycji, w której dr inż. Andrzej Janicki wyjaśnił też, jaka jest różnica między tłuszczami nasyconymi i nienasyconymi. A co to są tłuszcze trans?

***

Tytuł audycji: Cztery pory roku

Prowadzi: Sława Bieńczycka

Gość: dr inż. Andrzej Janicki (technolog żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji)

Data emisji: 17.11.2017

Godzina emisji: 11.25

kk