Mleko krowie od lat utożsamianie jest z najlepszym źródłem wapnia, a reklamy telewizyjne łączą wizerunek zdrowia z codziennym piciem szklanki mleka. Najnowsze badania pokazują, że biały przysmak pochodzący od krowy nie jest tak doskonałym dla zdrowia produktem, jakby się wydawało. - Krowy już nie chodzą po zielonej łączce, a mleko zawiera to, co znajduje się w ich diecie - ostrzega dietetyk Alicja Kalińska.
Bardzo modna i uchodząca za synonim zdrowego życia okazuje się dieta wegańska, w której popularnymi produktami są napoje ryżowe i sojowe. Cieszą się sporym uznaniem ze względu na smak i brak obecności laktozy. Nasz gość zwraca uwagę na jeszcze jeden istotny atut tego typu produktów. - Napoje sojowe mają w swoim składzie także wapń, a wyniki badań osób, które są od jakiegoś czasu na diecie wegańskiej, wskazują na ich dobre zdrowie - mówi Alicja Kalińska.
Jakie objawy świadczą o nietolerancji laktozy? Do jakiego lekarza udać się z tym problemem? Jak rozsądnie układać swoją dietę, aby przy wykluczeniu nabiału móc nadal dostarczać sobie niezbędne dla zdrowia wartości? Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy.
***
Tytuł audycji: Cztery pory roku
Prowadzi: Sława Bieńczycka
Gość: Alicja Kalińska (dietetyk)
Data emisji: 13.03.2019
Godzina emisji: 10.07
K.A/ac