Medycyna ciągle się rozwija, a wraz z najnowszymi badaniami powstają coraz to nowsze produkty, mające na celu polepszyć stan naszego zdrowia. Funkcjonujemy w społeczeństwie, które poszukuje rozwiązań w pigułkach na wszelakie dolegliwości, rzadko kiedy stawiając na zdrowe rozwiązanie, które wymagałoby od nas większej determinacji. - Wytworzyło się w nas przekonanie, że jeśli dostajemy coś na receptę, to musi być to coś skutecznego i wartego swojej ceny - zauważa dr Katarzyna Świątkowska.
Sól, cukier, mąka - rzadko kiedy opuszczają nasze posiłki, chociaż nawet w rozmowach naszych dziadków funkcjonują pod hasłem "biała śmierć". - Z solą jest tak, że jak wyeliminujemy ją całkowicie, to w efekcie nasz organizm zacznie ją magazynować, dlatego warto jest wypracować sobie jakiś rozsądny balans w swojej diecie - dodaje gość Jedynki.
Ile prawdy znajduje się w powiedzeniu "zdrowy jak ryba" i gdzie szukać najzdrowszych ryb? Skąd biorą się mity na temat zdrowej żywności i kto odpowiada za ich tworzenie? W jakich składnikach odnajdziemy prawdziwe źródła witamin? Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy.
***
Tytuł audycji: Cztery pory roku
Prowadzi: Sława Bieńczycka
Gość: dr Katarzyna Świątkowska (lekarz pierwszego kontaktu)
Data emisji: 1.03.2019
Godzina emisji: 10.14
K.A/abi