Jak zachęcić dzieci, by jadły warzywa i owoce?
Techniki utrwalania żywności
Jak wyjaśnia Anna Ogrodowczyk z Instytutu Rozwoju Zwierząt i Badań Żywności PAN, jest wiele technik utrwalania żywności. Do tych tradycyjnych zaliczamy m.in. suszenie, kiszenie czy marynowanie, czyli przykłady dobrze znane nam z życia. - Te metody opierają się na metodzie zabezpieczenia żywotności poprzez interakcję z bakteriami - mówi. - Możemy wykorzystać także zjawiska fizyczne, m.in. liofilizacja, czyli suszenie sublimacyjne zamrożonych substancji - dodaje.
09:33 Jedynka/4PR żywność utrwalanie.mp3 Jakie są nowoczesne systemy umożliwiające utrwalanie żywności? (Cztery pory roku/Jedynka)
Produkty liofilizowane
Przy takich produktach możemy zachować bardzo wiele funkcji żywności, m.in. walory prozdrowotne, ale i kolor czy wygląd produktu. - Ten proces nie jest nowy, gdyż po raz pierwszy liofilizację wykorzystali Inkowie, którzy w ten sposób utrwalali ziemniaki - podkreśla gość audycji. - Tuż po wykopkach, pozostawiali je na całą noc na polu, one zamarzały, a następnego dnia jak wyszło słońce i wschodziło (a ciśnienie na wysokich partiach gór jest obniżone), więc lód sublimował, odparował ze stanu stałego do postaci gazowej. W ten sposób produkt był pozbawiony wody czy bakterii i w ten sposób się nie psuł - tłumaczy ekspert.
Czy liofilizację można zrobić z każdym owocem?
- Ten proces można wykonać ze wszystkimi produktami zawierającymi wodę - mówi Anna Ogrodowczyk. - Chodzi tutaj o pozbycie się wody. W takich produktach maksymalnie zostaje do dwóch procent wody, czyli to jest taki proces, który pozwala nam zauważyć dużą redukcję masy tych produktów, dlatego są one wykorzystywane m.in. przez astronautów - dopowiada.
***
Tytuł audycji: Cztery pory roku
Prowadzący: Sława Bieńczycka
Gość: Anna Ogrodowczyk (Instytut Rozwoju Zwierząt i Badań Żywności PAN)
Data emisji: 6.05.2021
Godzina emisji: 11.18
ans