Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Marlena Borawska 16.07.2012

Poznaj przepis na pyszny chleb

Swoje recepty na domowy chleb zdradziły Małgorzata Puzio i Maria Szabłowska.
Poznaj przepis na pyszny chlebGlow Images/East News

Kiedyś chleb wyrabiało się ręcznie i piekło w ceramicznych piecach opalanych węglem. Dziś wszędzie są maszyny, które nie potrafią upiec chleba, który pachniałby tak, że nie sposób mu się oprzeć.

Wiele lat temu w ciepły letni dzień w pobliżu piekarni unosił się taki zapach, że wszyscy wstawali z łóżek i biegli do piekarni po świeży chleb. Ten zapach znał chyba każdy, kto choć raz jadł "prawdziwy" chleb. Nie taki z torebki foliowej, pokrojony i z dwuletnim terminem ważności. Ale taki, który najlepiej smakował bez dodatków w postaci wędlin czy warzyw. Który dla urozmaicenia smaku czasem smarowało się masłem, choć sam, suchy smakował najlepiej. Zapach i smak takiego chleba zna chyba każdy 40-50-latek.

Dziś w pobliżu piekarni już tak nie pachnie. Ciasto na chleb wyrabiają maszyny, a składniki podają dozowniki. Do tego piece są opalane gazem, bo węgiel okazał nieekologiczny. Cały proces pieczenia chleba nadzorują komputery. I choć piekarzom pracuje się łatwiej, to smaku "prawdziwego" chleba wielu młodych ludzi nie zna. Dlatego tym bardziej warto posłuchać audycji i upiec chleb z prawdziwego zdarzenia.

Małgorzata
Małgorzata Puzio i Maria Szabłowska

O pieczeniu chleba z Małgorzatą Puzio, aktorką, mistrzynią kulinarną i redaktor Marią Szabłowską rozmawiał Wiesław Molak.

(AS)