Czwórka
Jakub Szczypa
04.10.2016
Zatrzymaj aromat lata i bierz się za suszenie
Podobno suszyć można praktycznie wszystko - warzywa, owoce i zioła. Jest to niezawodna metoda na konserwowanie żywności i na trzymanie w zimowej spiżarni wiosenno-letnich specjałów.
Posłuchaj
-
Po co suszymy żywność? (Stacja Nauka/Czwórka)
Czytaj także
- W zasadzie przez cały rok do naszego koszyka trafiają produkty, które możemy zasuszyć. Przyjęło się jednak, że taki standardowy okres suszenia zaczyna się na przełomie lata i jesieni, gdy pojawiają się grzyby, śliwki czy jabłka - mówiła w Czwórce specjalistka od diety eliminacyjnej Joanna Dronka-Skrzypczak.
Metody suszenia są różne, jednak podobno jedną z bardziej niezawodnych jest używanie dehydryzatora. Na czym dokładnie polega ten proces i czy można ususzyć arbuza, który w 98 procentach składa się z wody? Dowiecie się tego z nagrania "Stacji Nauka".
***
Tytuł audycji: "Stacja Nauka"
Prowadzi: Patryk Kuniszewicz
Materiał: Mateusz Kulik
Data emisji: 4.10.2016
Godzina emisji: 12.44
jsz/kd