Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Karina Duczyńska 10.10.2016

Obieżysmak radzi, jak poznawać świat od kuchni

- Warto zejść z utartego szlaku i próbować street foodu. Nawet dwie ulice dalej znaleźć można ciekawą knajpkę, choć wiadomo, to zawsze obciążone jest pewnym ryzykiem - mówił Obieżysmak, czyli podróżnik i bloger Paweł Fabrykiewicz
Posłuchaj
  • Obieżysmak, czyli Paweł Fabrykiewicz opowiada o swoich kulinarnych podróżach i przygodach (Pierwsze słyszę/Czwórka)

Obieżysmak i Kamil jasieński Obieżysmak i Kamil Jasieński

Fabrykiewicz tłumaczył, że podróż kulinarną warto dobrze zaplanować i jeszcze przed wylotem znaleźć ciekawe miejsca, restauracje. - Potem, w ferworze zwiedzania łatwo będzie nam je przegapić - mówił bloger. I podkreślał, że warto słuchać rekomendacji znajomych, pytać lokalnych mieszkańców, a poszukiwanie ciekawostek kulinarnych w książkowych przewodnikach to... najgorsze z możliwych rozwiązań. - Kiedyś za radą autora takiego przewodnika poszliśmy do restauracji, by zjeść carpaccio. Na szczęście w restauracji zapytaliśmy wcześniej o cenę i okazało się, że kosztowało ono tam 50 euro za talerz - wspominał w rozmowie z Kamilem Jasieńskim.

W Czwórce Obieżysmak radził, gdzie jeszcze warto szukać wiarygodnych recenzji kulinarnych, opowiadał także o najbardziej spektakularnych "wtopach", jakie zdarzyło się mu przeżyć podczas wojaży. Ttłumaczył, czemu na Kubie spodziewać się możemy fatalnej, a jednocześnie drogiej kuchni, a w USA niewiele może Polaków zaskoczyć, poza tym, że w niektórych miastach podaje się pizzę... zza pancernej szyby.

***

Tytuł audycji: "Pierwsze Słyszę"

Prowadzi: Kamil Jasieński

Gość: Paweł Fabrykiewicz (podróżnik i bloger znany jako Obieżysmak)

Data emisji: 10.10.2016

Godzina emisji: 8.05

kd/kul