Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Jakub Szczypa 28.11.2016

Folia aluminiowa. Lepiej puścić ją w niepamięć?

Ma liczne zalety - jest plastyczna, odporna na korozje i niezwykle wytrzymała. Jej używanie do ochrony żywności budzi jednak kontrowersje. Najnowsze badania wskazują, że zawarte w folii aluminium może przenikać do tego, co spożywamy.
Posłuchaj
  • Jak bezpiecznie używać folii aluminiowej? (Stacja Nauka/Czwórka)
Czytaj także

Naukowcy ze Światowej Organizacji Zdrowia ostrzegają, że najgorsze w używaniu folii aluminiowej jest poddawanie jej obróbce termicznej - przy zetknięciu z produktami spożywczymi z folii przenika do nich aluminium, które potem gromadzi się w naszych kościach i mózgu. - Sporadyczne używanie folii nie powinno negatywnie wpływać na nasze zdrowie, jedank, gdy robimy to regularnie aluminium przechodzące do żywności może przyspieszyć rozwój choroby Alzheimera - tłumaczy Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyczka kliniczna z Instytutu Żywności i Żywienia.

Posłuchaj także:
dziewczyna uśmiech zęby zimno 1200x660.jpg
Czego w naszej diecie nie lubią zęby?

W "Stacji Nauka" sprawdzamy, jaki jest jej skład chemiczny, czym się różni strona błyszcząca od matowej oraz jakich produktów z całą pewnością w folię nie powinniśmy owijać. A jakie są alternatywne metody ochrony żywności? Zapraszamy do wysłuchania nagrania audycji.

***

Tytuł audycji: "Stacja Nauka"

Prowadzi: Patryk Kuniszewicz

Materiał przygotował: Mateusz Kulik

Data emisji: 28.11.2016

Godzina emisji: 12.24

jsz/gs