Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Karina Duczyńska 25.05.2017

OR6A2 i TAS2R38 - geny, które rozpoznają smaki

Geny OR6A2 i TAS2R38 sprawiają, że odczuwamy gorzki lub mydlany posmak częściej niż inni - dowodzą badacze.

wakacje plaża słońce kobieta 1200.jpg
Dlaczego słońce przyciemnia skórę a rozjaśnia włosy?

Od czego zależy to, że jednym niektóre potrawy smakują, a innym zupełnie? Jak twierdzi Klaudia Golis z Wydziału Biologii Uniwersytetu Warszawskiego, ogromny wpływ na to mają nasze geny. Gen OR6A2 u części osób występuje w wersji, która sprawi, że kolendra ma dla nich mydlany posmak. Podobnie jest z odczuwaniem goryczy związanym z różnymi wariantami genu TAS2R38. Niektórzy są w stanie odczuwać gorzki smak w brukselce i brokułach. - W naszej jamie ustnej, szczególnie na języku, znajdują się receptory podstawowych smaków, jak słodki, słony, kwaśny czy gorzki, oraz ostatnio rozpoznany umami. Wyłapują one konkretne cząsteczki chemiczne i odpowiadają za to, jak odczuwamy smak – mówiła ekspertka. Jak podkreślała, ten sam smak, przez różne osoby odczuwany będzie inaczej. - Geny odpowiedzialne za odczuwanie smaku gorzkiego występować mogą w różnej formie - tłumaczyła w rozmowie z Czwórką.

A w czym mieszanie się smaków podobne jest do mieszania barw i ile "odcieni" smaków można otrzymać? Które cząsteczki chemiczne warunkują to, że odczuwamy gorycz? Zapraszamy do wysłuchania nagrania rozmowy, którą przeprowadził Maciej Oswald.

***

Tytuł audycji: Stacja Nauka

Prowadzi: Patryk Kuniszewicz

Data emisji: 25.05.2017

Godzina emisji: 12.30

kd/kul