Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Karina Duczyńska 01.08.2017

Kajzerka kontra grahamka. Jakie pieczywo wybrać?

Który chleb jest najzdrowszy, a jednocześnie smaczny: orkiszowy, gryczany, pszenny, żytni, amarantusowy, a może kukurydziany?
warzywa wegetarianizm kobieta 1200.jpg
Paleo kontra witariańska - czy istnieje dieta cud?

- Najmniej zdrowym pieczywem, jakie tylko możemy kupić, jest to pszenne, czyli białe "nadmuchane" kajzerki - opowiadała Malwina Umiastowska, dietetyczka z poradni Avoccado. Jak tłumaczyła, zawarta w nich oczyszczana pszenica pozbawiona jest większości witamin i minerałów. - Magnezu, żelaza, potasu - wymieniała ekspertka. Jak sugerowała w rozmowie z Czwórką, jeśli decydujemy się na zakup pieczywa w dużym markecie, wybierzmy graham, bochenki pełnoziarniste, które mają najwięcej odżywczych substancji.

A co niezdrowego jeszcze zawierają popularne kajzerki, których pełno jest na sklepowych półkach? Dlaczego gluten jest niezdrowy tylko dla kilkunastu procent populacji i - jeśli już nie chcemy go jeść - czym go zastąpić? Jaki chleb wybierać powinny osoby uprawiające regularnie sport? Zapraszamy do wysłuchania nagrania materiału reporterskiego, który przygotowała Anna Borkowska

***

Tytuł audycji: Stacja Nauka

Prowadzi: Patryk Kuniszewicz

Data emisji: 1.08.2017

Godzina emisji: 12.20

kd/jsz