Dobrze skomponowane menu Fryderyka Chopina
Taste Atlas to start-up, który ma pomóc podróżnikom i turystom odnaleźć się w świecie lokalnych przysmaków. - Ta mapa jest ciekawym pomysłem, ale nie traktowałabym jej jak wyroczni - mówi Marta Gawrychowska, autorka bloga "Podróże od kuchni" i tłumaczy dlaczego.
Rozmówczyni Weroniki Puszkar zdradza też własny sposób na poszukiwanie lokalnych przysmaków. - Przed każdą podróżą czytam o kuchni danego kraju. A na miejscu dostosowuję mój plan do okoliczności. Przyjmuję, że menu podawane w przewodnikach czy atlasach kulinarnych jest dość powtarzalne. A tak naprawdę sekret danej kuchni kryje się w produktach regionalnych - wyjaśnia blogerka.
Patrycja Jaskot: na Galapagos nauczysz się troszczyć o świat
Jak smakują potrawy serwowane w Parkach Narodowych na świecie? Dlaczego warto czytać blogi podróżnicze? O tym min. w materiale reporterskim.